/ - Фото: Министарство здравља
15/12/2021 u 21:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Клуге подржао министарку: Важно да школе остану отворене, паметна одлука о забрани масовних прослава

Он је честитао Министарству здравља на испуњавању услова за ЕУ дигитални ЦОВИД сертификат, као и на отварању нове лабораторије у Беранама

Директор Свјетске здравствене организације за Европу Ханс Клуге похвалио је напоре Министарства здравља Црне Горе у досадашњој борби против корона вируса и уз то је дао пуну подршку министарки здравља  Јелени Боровинић Бојовић због одлучности да се, у тренутку појаве новог соја Омикрона, прослава празника дозволи само уз КОВИД потврду, као и да се забране масовна окупљања која је немогуће контролисати.

-Донијели сте паметну одлуку, поносан сам на Вас-рекао је Клуге током састанка са др Боровинић Бојовић на маргинама међународне конференције СЗО у Москви.

-Пандемија дуго траје и људи су уморни и ја то разумијем. Међутим, морамо наћи баланс- нагласила је министарка здравља.

-Тим прије сто је јако важно да школе остану отворене, у складу, наравно са ситуацијом и могућностима-додала је она.

Говорећи о Омикрон соју који и даље није истражен, али захтијева висок степен пажње, Клуге је истакао да морамо да будемо обазриви, али да не паничимо.

Због Омикрон соја неке земље, попут нпр. Велике Британије, Данске и Норвешке, уводе одређена ограничења због одређених пројекција о брзини његовог ширења. Норвешка, у прелиминарном сценарију, процјењује да би за три недјеље, са садашњих око 4.700 случајева дневно могло доћи до драстичног раста на око 90 хиљада до 300 хиљада новопозитивних у једном дану. У исто вријеме, Норвешка процјењује да би могло доћи и до раста хоспитализација, чак и ако се испостави да је Омикрон блажи од Делте, са 30 пријема дневно колико их је тренутно на 50 до 200 за 24 сата.

-Омикрон ће сигурно замијенити Делта сој. Оно што сигурно знамо је да напада млађе, невакцинисане људе. Вакцине и даље дјелују иако не знамо колико, и зато је важно да се убрза процес имунизације али и давање трећих доза- навео је Клуге.

Он је честитао Министарству здравља на испуњавању услова за ЕУ дигитални ЦОВИД сертификат, као и на отварању нове лабораторије у Беранама.

Уз то је истакао спремност да СЗО помогне у намјери отварања болница у Пљевљима и Подгорици, а уз то је нагласио и да је кровна Свјетска здравствена организација расположенда да подржи намјере Црне Горе да јача своју позицију у сфери  рехабилитације и здравственог туризма.

Др Боровинић Бојовић је захвалила на комплетној и континуираној подршци СЗО.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 21:23