/ -Фото: Илустрација
28/09/2021 u 18:54 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kо продаје ракију у бидонима на пијацама казна до 20.000 еура

Нови Закон о алкохолним пићима ограничиће бројне произвођаче алкохолних пића

На пијацама и другим јавним површинама, као и у угоститељским објектима у Црној Гори биће забрањено продавати јака алкохолна пића у ринфузном стању.

То стоји у Нацрту Закона о алкохолним пићима који је данас објавила Влада, у који је Портал Дана имао увид.

До сада смо сви свједочили да су бројни произвођачи ракија и вина своје производе су продавали најближим угоститељским објектима и грађанима, а по новом Закону произвођачи ће морати да алкохолна пића продају у оригиналном паковању и са географском ознаком. 

image
-Фото: Илустрација

Произвођачи који се оглуше о донешене забране биће драконски кажњени и то од 500 до 20.000 еура. 

Нови Закон Владе Здравка Kривокапића ограничиће тако произвођаче који су до сада алкохолна пића продавали у бидонима, бурадима и разноразним канистерима. 

image
-Фото: Илустрација

Осим тога, произвођачи ће прије продаје морати да се упишу и у Регистар произвођача јаких алкохолних пића.

По Нацрту Закона овлашћени инспектор имаће дозволу да чак и одузме превозно средство, односно судове у којима се превози и чува алкохолно пиће.

Такође, инспектор ће имати дозволу и да забрани производњу јаког алкохолног пића ако се у производњи употребљава шећер, етил алкохол који није пољопривредног поријекла, као и друга средства и материје којима се може повећати количина и мијењати прописани природни састојци јаког алкохолног пића, одузме средства и јака алкохолна пића у чијој производњи су коришћена та средства и материје.

Поводом Нацрта закона одржаће се и јавна расправа 5. октобра у Великој сали старе зграде Владе Црне Горе, у Подгорици. 

- Предлози, сугестије и коментари на Нацрт закона о јаким алкохолним пићима могу се доставити Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, Римски трг 46, 81000 Подгорица или путем е – маил адресе: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. Јавна расправа о Нацрту закона о јаким алкохолним пићима, трајаће 20 дана од дана објављивања јавног позива на интернет страници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и порталу е управе. Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде ће размотрити све пристигле коментаре, примједбе и сугестије и након тога сачинити Извјештај о спроведеној јавној расправи, који ће бити објављен на интернет страници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и порталу е управе, у року од 15 дана од дана завршетка јавне расправе- пише у Владиним документима. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 11:12