Сафет Кочан / -Драган Стојановић
15/08/2021 u 12:03 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Кочан: Спасено 105 лица, а троје се утопило

У недавној акцији, у два дана извршен је велики број прегледа пловних објеката, и издато је 37 прекршајних налога, односно наплаћено око 7.000 еура казни, рекао је Кочан

Акцијама Управе поморске сигурности и управљања лукама (УПСУЛ) до 14. августа ове године спасено је 105 лица, а имали смо и пет случајева загађења мора, каже у разговору за Дан директор Управе Сафет Кочан, наводећи да су се три лица утопила. Додаје да су ове године примили 21 дистрес позив и учествовали у акцијама трагања и спасавања у зони одговорности.

– Имали смо и три пријема ЕПИРП узбуњивања, један пријем Медико позива за пружање помоћи на мору, 105 лица је спасено на мору, три лица су смртно страдала услед утапања, док је 15 пловила спасено, а издато је 29 одобрења за одржавање спортских и културних манифестација. Такође, 298 јахти је регистровано под МНЕ заставом, 957 пловила је прегледано од стране инспектората – рекао је Кочан, додајући да су имали два већа загађења (рибарица у Будви и реморкер Дубравица), по 4-5 тона зауљаних материја.

Навео је да је 2019. године 88 особа спасено на мору, а било је седам утопљења, док је спасено 12 пловила.

– Годину касније имали смо 21 дистрес позив и учествовали смо у акцијама трагања и спасавања у зони одговорности, затим шест пријема ЕПИРП узбуњивања, један пријем Медико позив за пружање помоћи на мору, 44 особе су спасене на мору, два лица су смртно страдала, а 12 пловила је спасено, истиче Кочан.

Први пут одржана интер-ресорна вјежба

Кочан подсјећа да је ове године по први пут одржана Интер-ресорна вјежба "ПЛАТФОРМА 21", у ширем акваторијуму Луке Бар, гдје су тестирани национални капацитети у људству и опреми за реаговање у случајевима загађења мора нафтом и нафтним дериватима са платформе и пловних објеката, онако како је дефинисано националним плановима трагања и спасавања на мору за хитно реаговање.

– Сама вјежба је показала да Управа поморске сигурности и управљања лукама, као носилац вјежби, Морнарица Војске Црне Горе и Управе полиције, у складу са Националним планом за хитно реаговање, могу адекватно и ефикасно одговорити на инцидентне ситуације у случају изливања и ширења нафтне мрље са пловних објеката и платформе, гашења пожара на мору и копну, пада ваздухоплова у море, акцијама трагања и спасавања, и отклањању последица еколошких штета на морско окружење – увјерава Кочан.

Кочан додаје да спасилачке јединице УПСУЛ имају сву потребну САР опрему, од термовизијске камере, ноћних двогледа, специјалне опреме за спасавање на мору, два дрона, од којих је један опремљен термовизијским сензором, дефрилбратор, спиналне даске са коритом за евакуацију угрожених особа, бродску апотеку...

– Такође, УПСУЛ посједује пет специјализованих пловила која опслужују два обучена спасилачка тима, а вријеме испловљавања чамца је 15 минута од пријема позива у Поморско оперативном центру. Два спасилачка чамца су опремљена и камерама које се даљински преносе на командни центар, а исте посједују и ноћни сензор, који је веома битан током ноћног пристајања чамаца у неприступачним каменитим плажама. Употреба дронова у циљу надзора, трагања и спасавања на мору показала се као веома ефикасан инструмент, који смањује цијену самих акција, а такође и лака је детекција пловних објеката и лица из ваздуха, што спасиоцима олакшава посао – истиче он.

image

Акција УПСЛ

-Драган Стојановић

Кад је у питању кршење мјера из Закона о сигурности пловидбе, како каже, то првенствено раде купачи који пливају изван 100 метара ограђеног дијела плажа, и 150 метара ван природног купалишта.

– Такође је уочено кретање педалина и стенд ап даски, гдје лица која су на њима одлазе у дубину, те услед јаких вјетрова постају угрожена, и ту је наша реакција потребна, па их евакуишемо на обалу. Евидентно је и кршење брзине кретања пловила у Бококоторском заливу, као и приближавање пловила обали, односно зони за купаче, те сидрења пловила на мјеста која за то нису предвиђена. У циљу спречавања кршења Закона о сигурности пловидбе, службеници Управе свакодневно су на мору ради превентивног дјеловања, а посебно у тренуцима погоршања метео услова. Такође, пружа се и асистенција надлежним државним органима у вршењу послова из својих надлежности. У недавној акцији, у два дана извршен је велики број прегледа пловних објеката, и издато је 37 прекршајних налога, односно наплаћено око 7.000 еура казни – каже Кочан.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 10:20