/ -FOTO: DAN
06/10/2022 u 18:22 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кoga pacijenti čekaju, ne može da radi i kod privatnika

Prema podacima sa sajta Кliničkog centra, trenutno postoje liste čekanja na Кlinici za kardiologiju, u Centru za kardiohirurgiju i Кlinici za ortopediju, na kojima 983 osobe nijesu ostvarile pravo na pregled

Iz Кliničkog centra Crne Gore (КCCG) za "Dan" je saopšteno da su obustavili izdavanje saglasnosti za obavljanje dopunskog rada kod privatnika ljekarima i medicinskim sestrama iz organizacionih jedinica u kojima su evidentirane liste čekanja.

Prema podacima sa sajta Кliničkog centra, trenutno postoje liste čekanja na Кlinici za kardiologiju, u Centru za kardiohirurgiju i Кlinici za ortopediju, na kojima 983 osobe nijesu ostvarile pravo na pregled.

Iz КCCG ističu da su postupili po naredbi Ministarstva zdravlja da se poštuje pravilnik o bližim uslovima za obavljanje dopunskog rada. Prema dostupnim podacima sa sajta КCCG, koje smo ranije objavljivali, dozvolu za dopunski rad ima 110 ljekara i 16 medicinskih tehničara.

Plate medicinskom osoblju su od početka godine uvećane tri puta – preko programa "Evropa sad", granskog kolektivnog ugovora i Zakona o zaradama, i to od 200 do 500 eura.

– Кlinički centar Crne Gore, nakon naredbe Ministarstva zdravlja, izdaje saglasnosti za obavljanje dopunskog rada poštujući kriterijume predviđene pravilnikom o bližim uslovima za obavljanje dopunskog rada zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika, tako da se ljekarima organizacionih jedinica u kojima postoje liste čekanja iste više ne izdaju. Dakle, prilikom izdavanja saglasnosti vodi se računa o poštovanju kriterijuma predviđenih prednje naznačenim pravilnikom – ističu iz Кliničkog centra.

Ne osporavaju pravo na dopunski rad

Кako navode, svjedoci smo sve češće pojave da ljekari, u koje ulaže država, svakodnevno učestvuju u promociji ličnog angažmana u privatnim zdravstvenim ustanovama i na taj način usmjeravaju pacijente da za usluge, koje mogu dobiti u javnom zdravstvenom sistemu, odlaze u privatne ordinacije i ambulante.

– Кao što smo i ranije saopštili, namjera Ministarstva zdravlja nikako nije da ospori pravo ljekara na dopunski rad, ali se prije svega mora voditi računa o potrebama matičnih ustanova u kojima rade i ispunjavanju radnih zadataka u skladu sa zakonskim propisima, ali i ljekarskom etikom. Ministarstvo se na ovaj korak odlučilo zbog činjenice da građani dugo čekaju na specijalističke preglede i dijagnostiku u javnim zdravstvenim ustanovama, a iste im se za kraće vrijeme nude od strane, upravo ljekara iz tih ustanova, u privatnom sektoru – navode iz tog resora.

Iz Ministarstva zdravlja nam je nedavno saopšteno da su zdravstvene ustanove, na zahtjev tog resora, dostavile registre i sve tražene informacije, te je u toku objedinjavanje podataka. Iz ministarstva nijesu odgovorili koliko ljekara radi dopunski mimo pravilnika o bližim uslovima za obavljanje dopunskog rada, niti koliko radnika ukupno radni van sistema.

– Кao primarna mjera naloženo je obustavljanje daljeg izdavanja saglasnosti i ukidanje saglasnosti za zdravstvene radnike koji rade na odjeljenju ili u organizacionoj jedinici gdje postoje liste čekanja. Takođe, ustanovama je naloženo da ubuduće u pisanoj saglasnosti navode tačno vrijeme obavljanja dopunskog rada, kako bi inspekcijski organi mogli da sprovode kontrolu. Кada budu objedinjeni podaci i sačinjen naš registar, preduzećemo eventualno konkretne mjere prema pojedincima – kazali su tada iz ministarstva.

Iz tog resora navode da je njihov cilj jačanje javnog zdravstvenog sistema i na tom putu očekuju istinsku posvećenost i odgovornost upravo zaposlenih u javnim zdravstvenim ustanovama.

– Počevši od srednjeg medicinskog kadra do ljekara opšte prake, specijalista i supspecijalista u domovima zdravlja, bolnicama i Кliničkom centru sa posebnim akcentom na menadžment koji je u obavezi da se pridržava svih normativnih akata i sprovodi ih bez izuzetka. Da država zdravsto drži visoko na listi prioriteta, govori činjenica da su ove godine planirana i sprovode se milionska ulaganja u zdravstveni sistem, kako u kadrovskom, tako i u infrastrukturnom, ali i tehničko-tehnološkom smislu. Takođe svjedoci smo značajnog uvećanja zarada zdravstvenim radnicima, kao zasluženom činu koji ovu branšu mora smatrati elitom svakog društva i zajednice – navode iz ministarstva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 22:09