/ - UNSPLASH: KYO AZUMA ŠKOLA, ILUSTRACIJA
09/06/2023 u 21:42 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kolektiv Gimnazije Kotor: Sramota nas je objave rezultata novoformirane komisije

Pitamo se kako je moguće za dva dana ispraviti nekoliko stotina testova, navode u saopštenju

Kolektiv Gimnazije Kotor oglasila se saopštenjem za javnost povodom promjene rezultata ispita iz Crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti na Maturskom i Stručnom ispitu u junskom roku školske 2022/2023.godine.

Saopštenje prenosimo integralno.

"Kada nas je Ispitni centar obavjestio da je novoformirana komisija za ponovno pregledanje radova učenika koji su prepisivali na Maturskom i Stručnom ispitu iz Crnogorskog-srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti utvrdila da je većina učenika položila ovaj ispit, i to sa relativno visokim ocjenama, na trenutak smo bili zatečeni takvom odlukom. Uslijedila je misao kako se obratiti onima koji nisu prepisivali, onima koji su svojim znanjem položili ispit, a sada su njihovi rezultati lošiji od rezultata prepisivača. Šta će biti sa njihovim uspjesima na predstojećim prijemnim ispitima? Hoće li još jednom biti nadigrani od onih koji „sve mogu“ jer im je to omogućilo zakonodavno tijelo koje vodi računa o svakom građaninu Crne Gore, ne samo o prepisivačima?

Sramota nas je objave rezultata novoformirane komisije. Osim što je izostala kolegijalnost kod ljudi koji su se prihvatili tog posla, izostalo je i elementarno poznavanje struke. Pitamo se kako je moguće za dva dana ispraviti nekoliko stotina testova? Kakvi se to eksperti koji sve mogu i sve hoće nalaze među nama? Mogu li oni mirno pogledati svoje učenike u oči, i ući u učionice da im predaju ne samo nastavne jedinice, nego i da im posvjedoče lekcije o moralnim vrijednostima.

Koristimo priliku da podržimo kolege koje su časno obavile svoj posao, stanemo u odbranu struke i damo do znanja da se sa svima nama koji bismo uradili isto, ne može ovako postupati ni pravno, ni moralno. Logično se zapitati u čemu je, u ovom slučaju, povrijeđena radna obaveza i da li to živimo u kafkijanskoj državi u kojoj se kazna vrši, bez pravno dokazive krivice

Nadali smo se da će naše društvo odoljeti prevari i nepoštovanju profesije. Umjesto toga dobili smo „lekciju“ o tome kako treba po ko zna koji put zatvoriti oči pred varalicama, i ne progovoriti o onima koji su spremni da pogaze čast i dostojanstvo profesije.

Ne pristajemo na to zbog učenika kojima predajemo, ne pristajemo na to jer je za nas biti profesor svetije od biti poslušan, ne pristajemo na to zbog budućnosti naše djece.

Kakvo ponašanje nagrađujemo, takvo društvo dobijamo!

Svim učenicima koji su četiri godine ozbiljno pristupali svojim obavezama i prihvatili istinu da čovjek vrijedi onoliko koliko zna, rezultati na maturi su suviše rano pokazali pravo, ružno lice svijeta. Njihovi radovi nijesu na cijeni, jer njihove zidanice ne bliješte spolja, nisu bahati i nerealni. Unutrašnja svjetlost je i onako drugima slabo vidljiva. A skromnost već odavno nije vrlina!  

OPROSTITE, svi dobri i čestiti maturanti, ako za to nije kasno!

OPROSTITE, jer vas nismo učili da varate!

Posljednji je trenutak da se suočimo sa činjenicom da nešto nije u redu i da su brojne reforme dale poražavajuće rezultate u pogledu znanja, vaspitanja i morala.

Naše saopštenje je naša obaveza da stanemo uz učenike koji su svojim poštenim radom položili ispit, i da stanemo uz kolege koje su imale hrabrosti da prepisivačima  kažu da su prepisivači!"

 

  

  

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. septembar 2023 19:11