Sa sastanka / - FOTO: GOV.ME
25/01/2023 u 15:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Komisija Ministarstva zdravlja odobrila primjenu ljekova za cističnu fibrozu

Komisija, koju je formiralo Ministarstvo zdravlja, koja je odobrila primjenu lijeka "trikafta" i u narednom periodu će biti zadužena za praćenje efekta terapije i nastavak liječenja pacijenata

Komisija Ministarstva zdravlja za odobravanje primjene ljekova van Liste ljekova je na današnjoj sjednici odobrila primjenu ljekova "Kaftrio" i "Kalydeco" ("trikafta"), koji se koriste u terapiji cistične fibroze, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

-  Danas smo u Ministarstvu zdravlja, u ime Komisije koja se bavi rijetkim bolestima omogućili uvođenje lijeka trikafta našim pacijentima oboljelim od cistične fibroze. Kao što je poznato radi se o lijeku koji nije registrovan u Crnoj Gori, tako da smo imali dosta poteškoća da pravno taj lijek dopremimo u našu zemlju - kazala je državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja dr Slađana Ćorić.

Kako se dodaje, terapija je odobrena za ukupno 18 pacijenata koji su prošli sve neophodne kontrolne preglede prije uvođenja lijeka u terapiju. Lijek je odobren za primjenu za sve pacijente uzrasta do 18 godina, njih 16 i za dva odrasla pacijenta.

Ona je podsjetila da su krajem prethodne godine svi pedijatrijski pacijenti koji boluju od cistične fibroze upućeni u Institut za majku i dijete, a odrasli u Centar za cističnu fibrozu, Klinike za plućne bolesti, Kliničkog centra Srbije u Beogradu, na kontrolne preglede i procjenu stanja bolesti i nakon što su dostavljeni svi neophodni nalazi i mišljenja odgovarajućih ljekara specijalista i konzilijuma, stvorili su se uslovi za uvođenje lijeka u terapiju.

-  Dakle, stekli su se svi pravni uslovi, troškove liječenja snosi Fond za zdravstveno osiguranje, tako da je preostalo da dobavljači i Institut za ljekove i medicinska sredstva sprovedu neophodnu pravnu proceduru i lijek dopreme do krajnjih korisnika, odnosno naših pacijenata - istakla je dr Ćorić.  

Komisija, koju je formiralo Ministarstvo zdravlja, koja je odobrila primjenu lijeka "trikafta" i u narednom periodu će biti zadužena za praćenje efekta terapije i nastavak liječenja pacijenata.   

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 06:32