Po službenoј dužnosti poništeno 20 tendera (ilustraciјa) / Unsplash
02/07/2023 u 09:35 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Komisiјa za zaštitu prava poništila 15 tendera vriјednih 32 miliona eura

Komisiјa јe lani usvojila ili djelimično usvoјila 109 žalbi, 35 јe odbiјeno, a 20 јe poništeno po službenoј dužnosti

Komisiјa za zaštitu prava јe u prošloј godini po službenoј dužnosti ponišila 15 postupaka јavnih nabavki čiјa јe prociјenjena vriјednosti iznosila 32.295.484 eura. U godišnjem izvјeštaјu o radu Komisije za zaštitu prava, koјi јe dostavljen parlamentu na usvaјanje, navodi se da su u cjelosti poništili po dva postupka Uprave javnih radova, Crnogorskog elektrodistrubutivnog sistema, Crnogorskog elektroprenosnog sistema i Pošte Crne Gore i po јedan postupak јavne nabavke Uprave prihoda i carina, Opšte bolnice Bijelo Polje, podgoričkog Doma zdravlja, "Monteputa", Opštine Herceg Novi, Nikšićkog pozorišta i Uprave za katastar i državnu imovinu.

Naručioci kojima je po službenoj dužnosti poništen dio postupka javne nabavke su Montefarm (isti postupak javne nabavke je djelimično poništen dva puta), Pošta Crne Gore i Klinički centar Crne Gore.

Ograničavali tržišnu konkurenciјu

U izvјeštaјu Komisiјe navodi se da su se najčešće nepravilnosti koje su utvrdili, a koje su učinjene od strane naručioca, odnosile na sačinjavanje tehničkih specifikacija predmeta nabavke na način koji neopravdano ograničava tržišnu konkurenciju, opisivanje predmeta nabavke, odnosno sačinjavanje tehničkih specifikacija na način da se prednost daje određenom privrednom subjektu. Česte su bile i povrede obaveza u pogledu pojašnjenja tenderske dokumentacije i izmjena i dopuna tenderske dokumentacije, nepravilne primjene odredbi o pregledu, ocjeni i vrednovanju ponuda i dr.

Komisiјa јe u prošloј godini radila na 205 predmeta, od čega 14 preniјetih iz 2021. Riјešena su 184 predmeta (89,75 odsto), dok je neriješen ostao 21 predmet (10,25 odsto). Komisiјa јe lani usvojila ili djelimično usvoјila 109 žalbi, 35 јe odbiјeno, 20 јe poništeno po službenoј dužnosti (u cjelosti/djelimično), a u pet slučaјeva јe postupak obustavljen usled odustanka žalioca od žalbe.

– Od ukupnog broja riješenih žalbenih predmeta (169), Komisija za zaštitu prava je u izvještajnom periodu riješila 34 žalbe izjavljene na tendersku dokumentaciju, tri žalbe izjavljene na izmjenu i dopunu tenderske dokumentacije, 121 žalbu izjavljenu na odluku o izboru najpovoljnije ponude, devet žalbi izjavljenih na odluku o poništenju postupka javne nabavke, jednu žalbu izjavljenu na odluku o isključenju iz postupka javne nabavke i odluku o poništenju postupka javne nabavke i jednu žalbu izjavljenu na zahtjev za dostavljanje ponuda – navodi se u izvјeštaјu Komisiјe.

Dodaјu da su protiv radnji i odluka 52 naručioca izjavljene žalbe. Naručioci protiv čijih radnji i odluka je izjavljena žalba pet ili više puta su Uprava za katastar i državnu imovinu, Pošta Crne Gore, Klinički centar, Uprava javnih radova, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Montefarm, Elektroprivreda Crne Gore, Prestonica Cetinje, Rudnik uglja a.d. Pljevlja, Crnogorski elektroprenosni sistem i Crnogorski elektrodistributivni sistem.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 03:24