Демократска партија социјалиста / - фото: ДПС
23/07/2021 u 10:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Комисиjа за здравство ДПС: Одлука о новоj мрежи здравствених установа по угледу на земље региона

Према њиховим риjечима страх од приватних здравствених установа у систему црногорског здравства jе сувишан.

Jуче jе Влада Црне Горе дониjела Одлуку о новоj мрежи здравствених установа. Новина jе да се она састоjи искључиво од jавних здравствених установа, како кажу, „по угледу на земље региона“, саопштили су из Комисиjе за здравство ДПС-а и нагласили да jе ова одлука jош jедна неспособност и незнање министарке здравља Jелене Боровинић Боjовић.

– Дакле, не по угледу на Закон о здравственоj заштити и Закон о здравственом осигурању матичне државе коjи jе омогућио да приватне здравствене установе имаjу исти статус као и jавне здравствене установе, не на основу уговора коjе су ове установе закључиле са Фондом за здравствено осигурање и коjи истиче тек 31.12.2022. године, а чиjе су ставке ове установе испуњавале дословно и без одлагања, већ ‘по узору на земље региона' –наводе из Комисиjе.

Према њиховим риjечима права jе штета што министарки Боровинић Боjовић ниjе позната чињеница да Црна Гора припада породици малих земаља по номенклатури Свjетске здравствене организациjе, а коjе одликуjу специфичности коjе их чине неупоредивим са многоструко већим земљама региона.

– Jедна од карактеристика малих земаља jе изразита вулнерабилност здравственог система гдjе и незнатне флуктуациjе броjа здравствених радника чак и у условима редовног функционисања могу да изазову његов слом. Зато jе за организаторе функционисања здравственог система у пандемиjским условима од великог значаjа било што су у оквиру мреже здравствених установа имали на располагању и Специjалну болницу Кодра са њеним комплетим кадром, опремом и простором – додаjу из Комисиjе.

Истичу да су у Кодри смjештане Ковид позитивне породиље, њих стотинак, без смртних исхода породиља и новорођенчади, без интрахоспиталног заражавања што jе потврда строгог поштовања епидемиолошких препорука.

– Специjална болница Кодра jе у пандемиjским условима одржала своj хируршки програм у пуном капацитету у континуитету када се у другим болницама радила само ‘хитна’ хирургиjа, што jе примjер вриjедан похвале. Умjесто комплимената за учињено, добила jе раскид уговора са Фондом за здравствено осигурање – саопштено jе из Комисиjе.

Како додаjу, уговор jе раскинут и са поликлиником „Хипократ“ коjа пружа услуге диjагностике из области магнетне резонанце у Подгорици, Радановићима и Никшићу.

– Да jе очувана институционална мемориjа можда би доносиоце одлука о раскиду уговора са овом установом поколебао податак да jе увођење ове приватне здравствене установе у ‘мрежу здравствених установа’ довело до смањења дужине чекања на МР диjагностику са 9 мjесеци у 2014. години на 1-2 мjесеца у 2021. години. О додатним бенефитима повећане доступности, неплаћања путних трошкова за долазак у Подгорицу, упошљавању 40 радника, улагању у наjсавремениjу опрему вjероватно jе сувишно говорити на ухо тврдоj министарки здравља – наводе из Комисиjе.

Према њиховим риjечима страх од приватних здравствених установа у систему црногорског здравства jе сувишан.

“Атавизам jе да jе све што потиче из приватног сектора априори непоштено, а да jе све што долази из jавног сектора искључиво законито. Морамо се борити за сваког љекара у систему црногорског здравства, за сваку здравствену установу, била она приватна или jавна. Треба их умрежавати и jачати. Не смиjемо лиjечити организационе недостатке jавног здравственог система кажњавањем приватних здравствених установа”, поручуjу из Комисиjе.

Напомињу да само здрава конкуренциjа може унаприjедити квалитет у пружању здравствених услуга.

– Хировитост у доношењу одлука супротних мишљењима Министарства финансиjа и Агенциjе за заштиту конкуренциjе, а без сумње на штету пациjената, може бити само jош jедан у низу доказа о неспособности министарке здравља Jелене Боровинић Боjовић да доноси важне одлуке у области здравствене политике –закључуjу из Комисиjе за здравство ДПС-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 14:07