Мјесто убиства Душка Јовановића (архива) / -Интернет
11/03/2022 u 17:48 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Комисији достављени тајни подаци о убиству Душка Јовановића

Секретарка и члан Комисиjе за праћење истрага напада на новинаре, Мариjа Шоћ и Предраг Николић, посjедуjу дозволе за приступ подацима степена таjности "строго таjно", док четири члана овог владиног тијела тренутно немају дозволу за приступ тајним подацима

Агенција за националну безбједност (АНБ) и Управа полициjе (УП) доставиле су владиној Комисији за праћење поступања надлежних органа у истрагама случајева пријетњи и насиља над новинарима, убистава новинара и напада на имовину медија документациjу поводом случаjа убиства главног и одговорног уредника "Дана" Душка Јовановића, коjа jе означена степеном таjности "строго тајно" и са коjом се могу упознати само чланови коjи посjедуjу дозволе за приступ тим документима.

У извјештају за период од 4. октобра 2021. до 10. фебруара ове године наводи се да у односу на тај наjтежи, случаj убиства главног и одговорног уредника "Дана" постоjе одређени помаци, о коjима предсjедник Комисиjе благовремено и у могућоj мjери, због осjетљивости поступка, информише чланове тог владиног тијела.

Иницирају договор са полицијом и ВДТ

У извјештају Комисије се наводи да је за више обрађених случаjева, коjи су се догодили у периоду приjе формирања овог састава и нијесу обрађивани до сада, Комисиjи ниjе достављана сва документациjа након првобитног захтjева за доставу документациjе (у неким случаjевима ниjе ни тражена).

– Комисиjа ће иницирати договор са Управом полициjе и Врховним државним тужилаштвом (ВДТ) да се документациjа доставља Комисиjи по аутоматизму, периодично или како документациjа у извиђаjима – истрагама настаjе. Потребно jе да надлежни државни органи (полициjа и тужилаштво) Комисиjи на достављени упит одговоре тако што ће, поред комплетних списа, доставити и други пратећи материjал, видео–аудио снимке и слично, како би Комисиjа могла да сагледа све околности у предметима напада на новинаре – наводи се у извјештају владиног тијела.

– Констатовано jе да се у архиви Комисиjе налази обимна документациjа у вези овог предмета, али да иста ниjе у потпуности пописана. Секретарка Комисиjе, Мариjа Шоћ и члан Комисиjе, Предраг Николић, обоjе посjедуjу дозволе за приступ подацима степена таjности "строго таjно", завршили су попис, како би се олакшао рад на овом случаjу. У току извjештаjног периода, АНБ и Управа полициjе су доставиле тражену документациjу поводом овог случаjа, коjа jе означена степеном таjности и са коjом се могу упознати само чланови коjи посjедуjу дозволе. Напомињемо да чланови Комисиjе: Jелена Ђалетић, Мирослав Турковић, Небоjша Асановић, Дражен Живковић jош немаjу дозволе за приступ подацима степена таjности "строго таjно", а за коjе jе инициjални захтjев упућен Генералном секретариjату 25. јуна прошле године – наведено је, између осталог, у извјештају.

"Комисија је у извјештајном периоду размотрила 12 случаjева напада или приjетњи на штету 17 новинара и два напада на имовину на штету jедног новинара и jедног медиjа"

Комисиjа се, како даље пише, обратила АНБ и Дирекциjи за заштиту таjних података, у циљу добиjања информациjа о статусу поступака за издавање дозвола за поменуте чланове Комисиjе. Агенциjа и Дирекциjа су доставиле одговоре, односно информисале да су поступци у току.

У извјештају се констатује да је Комисија у извјештајном периоду размотрила 12 случаjева напада или приjетњи новинарима на штету 17 новинара и два напада на имовину на штету jедног новинара и jедног медиjа. Како се наводи у извјештају о раду за тај период надлежни органи су у два случаjа, према доступноj документациjи, у потпуности спровели све потребне мjере и радње на расвjетљавању напада на новинаре. У неколико случаjева, како се наводи у извјештају, Комисиjа сматра да нијесу до краjа расвиjетљени напади – предузете све мjере и радње.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 17:49