Kompanija Voli o poskupljenju proizvoa široke potrošnje / - VOLI
15/03/2023 u 14:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

KOMPANIJA VOLI O POSKUPLJENJU PROIZVODA ŠIROKE POTROŠNJE

Populističke priče nas neće izvesti iz krize

Cijene u EU porasle su čak do 26,2 odsto, kao što je slučaj u Mađarskoj, a u Crnoj Gori taj rast je bio nešto više od 18 procenata, dok u martu, na osnovu analize 500 najprodavanijih artikala, cijene u odnosu na prethodnu godinu su veće 15,7 odsto, dok je, kao što je poznato, marža koja se primjenjuje na osnovnim životnim namirnicama je ograničena na 7 procenata.

Svakodnevne kritike na račun velikih trgovačkih lanaca zbog povećanja cijena najčešće su zasnovane na pukom upoređivanju cijena iz nekog prošlog perioda sa sadašnjim, što ne pokazuje pravu sliku građanima Crne Gore.

Tako na primjer u Voliju tvrde da svi oni koji se oglašavaju u medijima sa navodima da ova kompanija ostvaruje ekstreman profit sa neograničenim maržama treba da se manu populističkih priča i rušenja crnogorske ekonomije i da se zajednički radi na tome da izađemo  iz krize.

U ovoj kompaniji tvrde da su Volijeve marže uvijek iste, ne rastu za sada, a ako nameti nastave da rastu sigurno će morati.

Na nabavnu cijenu nemamo uticaja, određuju je proizvođači, a krajnju cijenu određuju : nabavna cijena, plus troškovi prevoza, troškovi skladištenja (sa strogom kontrolom kvaliteta i plaćanjem analiza) akciza, plus carina, prelevmani, plus PDV... Kritike da su marže koje primjenjujemo drastično više u odnosu na zemlje EU su zlonamjerne i populističke, a nekad je u pitanju i neznanje – ističu u ovoj kompaniji.

Kažu da je Voli na raspolaganju svim institucijama, da izanaliziraju razloge uvećanja cijena koje nemaju nikakve veze sa rastom marže, a kamoli sa ektraprofitom.

O tome govori  činjenica koja se može vidjeti kroz naše bilanse -da je bruto marža veća za  1,19%  2022.godine u odnosu na prethodnu i da je Volijev profit rastao zbog porasta prometa, ne zbog uvećavanja marži. Znamo da zbog inflacije rastu troškovi i da marža mora biti veća, ali sa bruto maržom većom za 1,19% nema ekstraprofita. Marže kod nas su 7-8% niže nego što je to slučaj u EU. Podsjećamo da su u vrijeme Kovid krize i obustava izvoza trgovci bili ti koji su uspjeli da održe kontinuitet snabdijevanja – ističu u Voliju.

Naglašavaju da je njihov promet i u ovoj godini veći zbog uvećanja potrošnje i priliva stanovništva iz Ukrajine i Rusije.

Porast prometa je u prošloj godini omogućio da povećamo plate našim radnicima i izborimo se sa inflacijom. Jasno je  da ogovorni privatni sektor koji izmiruje svoje obaveze puni budžet, a još još jasnije da i zaposleni u privatnom sektoru treba da imaju stabilna primanja. Neto plate u kompaniji Voli su uvećane za 38,5% u odnosu na 2021.godinu i trošak zarada u 2022. iznosio 21,2 miliona eura. Ukupni troškovi kompanije su u 2021. godini iznosili  su 56,1 miliona eura, a u 2022g. su bili veći za 10,6 miliona eura i iznosili su 66,7 miliona eura. Kompanija Voli kao jedan od najvećih domaćih investitora je u zadnjih 10 godina investirala 125.7 miliona eura saopštavaju iz Volija.

Poznat je podatak da su cijene u EU porasle čak do 26,2%, (kao što je slučaj u Mađarskoj), a u Crnoj Gori taj rast je bio nešto više od 18%. Na osnovu analize 500 najprodavanijih artikala, cijene u martu ove godine u odnosu na prethodnu godinu su veće 15,7%. Kao što je poznato, marža koja se primjenjuje na osnovnim životnim namirnicama je ograničena na 7 %.

Razlog za povećanje cijena u Crnoj Gori su poreski nameti i povećanje poreza na dobit sa 9% na 15%, uvođenje akciza i inflacija. Svako uvećanje i uvođenje poreza i akciza mora dovesti do povećanja cijena, a činjenica je da se nabavka uglavnom oslanja na uvoz. Predstavljamo iznose u ukupnoj cijeni proizvoda.

Prvi primjer –je sir koji uvozimo iz EU, a ta kategorija je u prvih 20 najtraženijih proizvoda, a drugi je bezlkoholni gazirani napitak.

Naša marža je 15%, a udio koji uzima Država je i do 46%.

image

Navedeni procenti su učešće troškova u konačnoj cijeni koštanja proizvoda

- VOLI
image

Navedeni procenti su učešće troškova u konačnoj cijeni koštanja proizvoda

- VOLI

Drugi primjer je bezalkoholni napitak

image

Bezalkoholni napitak

- VOLI
image

Navedeni procenti su učešće troškova u konačnoj cijeni koštanja proizvoda

- VOLI

U tabeli koja slijedi pikazane su obaveze koje Voli podmiruje iz svog dijela- plaća razne  takse, isplaćuje plate za zaposlene, režije, operativne troškove, investira u razvoj i kao što je najavljeno, plaćaće „solidarni doprinos“.  Sprovodimo kontrolu kvaliteta i porijekla i na analizu ispravnosti robe trošimo ozbiljna sredstva, godišnje cca 200 hiljada eura.

image

Prikaz obaveza koje Voli podmiruje

- VOLI

Podsjećamo da je Voli društveno odgovorna kompanija. Prethodne godine smo uložili 4,7 miliona eura u sport i druge vrste pomoći, a iznos donacija i sponzorastava je duplo veći od socijalnog doprinosa koji je predviđeno da platimo. Cilj nam je da i ubuduće budemo društveno odgovorni i da finansiramo projekte od socijalnog značaja, a sa novim nametima to nažalost nećemo moći. Naša ogovornost je velika, kako  prema zaposlenima tako i prema svim privrednim subjektima i pojedincima, a pogotovo prema crnogorskim proizvođačima, svima koji su dio našeg poslovanja i radimo za dobrobit  i razvoj naše ekonomije – kažu u Voliju. 

Kada je u pitanju kupovna moć, u ovoj kompaniji naglašavaju da je to nešto na šta oni mogu uticati.  

Svi oni koji se oglašavaju u medijima sa navodima da ostvarujemo ekstreman profit sa neograničenim i drastičnim maržama, treba da se manu populističkih priča i rušenja crnogorske ekonomije i  zajedno sa istom da rade na tome da izađemo iz krize – zaključuju u kompaniji Voli. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 05:28