Рашко Коњевић и Кристијан Тимоније / - Министарство
01/06/2022 u 10:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Коњевић са Тимонијеом: Након инвазије на Украјину, Западни Балкан посматрати на другачији начин

Коњевић је обавијестио саговорника да је пред новом владом рјешавање неколико питања која изазивају политичке контроверзе, међу којима су најважнији уговорни односи са вјерским заједницама и регионална иницијатива Отворени Балкан

Црна Гора снажно је посвећена развоју и јачању билатералне сарадње са Француском, као једном од најважнијих савезница у оквиру Алијансе, а Француска ће наставити да снажно подржава Црну Гору, како на плану политичких реформи на путу према Европској унији, тако и на плану одбране, ово су кључне поруке са сусрета мр Рашка Коњевића, потпредсједника Владе и министра одбране, са Кристијаном Тимонијеом, амбасадором Републике Француске у Црној Гори.

Коњевић је казао да Црна Гора од својих партнера очекује интензивније присуство на Западном Балкану. Он је указао да се партнерима и међународној заједници данас лакше објашњава утицај трећих страна, након бруталне агресије Руске Федерације на Украјину.

„Међународна заједница треба да прими неколико важних порука. Једна од њих је да, након инвазије на Украјину, Западни Балкан треба посматрати на другачији начин и посветити му додатну пажњу“, казао је потпредсједник Владе и министар одбране.

Он је обавијестио саговорника да је пред новом владом рјешавање неколико питања која изазивају политичке контроверзе, међу којима су најважнији уговорни односи са вјерским заједницама и регионална иницијатива Отворени Балкан.

„Уз то, неопходно је и вратити повјерење инвеститора“, казао је Коњевић. 

Амбасадор Тимоније је изразио подршку Француске Црној Гори на путу европских интеграција. Он је исказао очекивање да ће будући споразум између Владе Црне Горе и Владе Републике Француске о сарадњи у домену одбране додатно ојачати наше односе унутар Алијансе.         

Коњевић се захвалио на приједлозима француске стране у вези процеса опремања и унапређења капацитета Војске Црне Горе.

Саговорници су указали на значај стабилности региона и изразили очекивање да ће се приступни преговори Црне Горе са Европском унијом ускоро деблокирати.

Биро за односе комуникацију и односе са јавношћу Министарства одбране

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. jun 2023 08:01