Монтенегро дигитал / - Министарство Jавне управе, дигиталног друштва и медиJа
18/01/2022 u 11:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Конкретизована сарадња са свjетским лидерима на пољу дигиталне трансформациjе

Краjњи циљ нам jе убрзање динамике дигиталне трансформациjе и модернизациjе jавне управе кроз оснаживање интерних капацитета, као и примjена свjетских стандарда и пракси из приватне индустриjе, нагласила jе министарка Срзентић

Консултативно тиjело глобалних лидера, коjе jе формирано прошле године,  волонтерски ће, експертизом и диjељењем свjетских пракси помоћи у области дигиталне трансформациjе, а на том пољу jе већ договорена конкретна сарадња саопштила jе министарка jавне управе, дигиталног друштва и медиjа Тамара Срзентић.  

Казала jе да jе са Aaronom Snowom, сарадником на Georgetownu, бившим извршним директором владине канцелариjе за дигиталне сервисе у Канади и jедним од кључних сарадника коjи jе спровео дигиталну трансформациjу у Обаминоj администрациjи и Edwardom Hartwigom, бившим директором канцелариjе за дигиталне сервисе у Влади САД, договорена сарадња и акциони план у области Монтенегро Дигитала и Дигиталне академиjе.

image

Монтенегро дигитал

- Министарство Jавне управе, дигиталног друштва и медиJа

Краjњи циљ нам jе убрзање динамике дигиталне трансформациjе и модернизациjе jавне управе кроз оснаживање интерних капацитета, као и примjена свjетских стандарда и пракси из приватне индустриjе, нагласила jе министарка Срзентић.

Snow помаже владама широм свиjета, а сада ће се придружити тиму министарства коjи већ ради на оснивању Канцелариjе за дигиталне сервисе како би допринио постављеноj визиjи да се  кроз Монтенегро Дигитал миjења начин на коjи jавна управа дизаjнира, испоручуjе дигиталне услуге и модернизуjе jавну управу. Као сарадници Георгетоwн универзитета, тим Министарства користиће библиотеку броjних алата, ресурса и модула у оквиру програма обука Дигиталне академиjе. 

image

Монтенегро дигитал

- Министарство Jавне управе, дигиталног друштва и медиJа

“Он ће у оквиру Монтенегро Дигитала, као ментор нашим тимовима, дати допринос у  формирању плана коjи ће се фокусирати на испоруку Владиних дигиталних сервиса, функционисање милтифункционалног тима Црне Горе и Сjедињених Америчких Држава, али и на имплементациjу програма Дигиталне академиjе. Он ће нам помоћи у промоциjи циља да успоставимо што бољу организациjу и функционисање читавог тима, као и да привучемо људе из приватне индустриjе и из свиjета”, обjаснила jе Срзентић.

Од Хартwига се очекуjе, такође, да допринесе даљем развоjу Монтенегро Дигитала са фокусом на креирање дигиталних и дизаjн стандарда и на реформу jавних набавки у диjелу ИТ  трошкова, као  и сарадњу са организациjама широм свиjета коjе инвестираjу у дигиталну инфраструктуру, као и у проналаску додатних средстава за функционисање овог државног проjекта. 

“Hartwig нам помаже да активирамо партнере из свjетских фондациjа са циљем додатног финансирања Монтенегро Дигитал-а, како би се ослонили и на међународне изворе финансирања заинтересоване за дигитализациjу на Балкану. Snow и Hartwig су спремни да нам потпуно бесплатно помогну код упостављања дигиталних стандарда, даљоj примjени агилних пракси у jавноj управи и принципа за трансформациjу процеса jавних набавки у диjелу ИТ сектора”, казала jе Срзентић.

Поручила jе да удружене снаге jавног, приватног, цивилног сектора и међународних партнера покрећу дигиталну трансформациjу у Црноj Гори. 

“Велику подршку и помоћ у процесу дигитализациjе и развоjа броjних концепата пружаjу наши сарадници партнери из Црне Горе, као  и ментори широм свиjета”, рекла jе Срзентић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 21:07