Момо Копривица / - Момо Копривица
23/12/2021 u 08:03 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Копривица: Правну голготу прошло 20 хиљада мајки

Мафија више нема буџетску подршку и зато инсистирамо на реформама и тај посао ћемо завршити. Након доношења овог закона морамо се посветити мајкама које он не обухвата, казао је Богдановић

Скупштина је јуче завршила расправу о Предлогу закона о обештећењу бивших корисница накнада по основу рођења троје или више дјеце, којима је предвиђено враћање накнада за преко 20.000 жена. Подршка закону најављена је из редова парламентарне већине, јер, како су истакли, то је њихово предизборно обећање и исправљање неправде учињене мајкама за које мора бити новца. Посланик Демократа Борис Богдановић казао је да је предложени закон извињење превареним мајкама, те исправљање неправде коју је обећала актуелна власт. Он је навео да брука што је држава оштетила мајке, односно бивши режим.

– Средства за имплементацију овог закона су обезбијеђена, остао је лакши посао да дигнемо руку за овај закон. Поносни смо што имамо буџет који ово може да сервисира, а имамо моћан буџет јер немамо буџетску линију корупција, криминал и другови. Мафија више нема буџетску подршку и зато инсистирамо на реформама и тај посао ћемо завршити. Након доношења овог закона морамо се посветити мајкама које он не обухвата – казао је Богдановић и додао да се овим законом завршава дуго путовање мајки у Стразбур.

Оштрије казне за педофиле

Скупштина је јуче разматрала и Предлог измјена Кривичног закона којим се пооштравају казне за педофиле. Посланик Бранка Бошњак казала је да наш правосудни систем као да је више на страни насилника него на страни дјеце и да мора да се створи окружење које је сигурно за најмлађе. Посланик СД Борис Мугоша сматра да је потребан регистар особа које почине ова кривична дјела, те да морамо да помогнемо дјеци да превазиђу те тешке ситуације. Посланик СДП-а Драгиња Вуксановић Станковић рекла је да морамо да имамо евиденцију ко су педофили и колико их има, треба да видимо ко су силеџије повратници.

Посланик Андрија Поповић сматра да је, због благе казнене политике, сексуално злостављање дјеце у Црној Гори, што је најгоре, злочин без казне.

Државни секретар Министарства правде и људских и мањинских права Бојан Божовић казао је да имајући у виду благу казнену политику учиниоцима кривичних дјела против полне слободе, у којима су оштећена дјеца и малољетна лица, није се постигла сврха кажњавања, а посебно се нису заштитила дјеца, те је неопходно пооштравање казне.

Посланик Драган Ивановић (СНП) навео је да апелује да се сви максимално ангажујемо и заштитимо малољетнике и особе са посебним потребама. Посланик Далиборка Пеjовић (ДПС) казала је, поред осталог, што се тиче кривичних дјела обљубе над дјецом и педофилије, да фали статистике. Посланик Андрија Поповић (Либерална партија) сматра да је, због благе казнене политике, сексуално злостављање дјеце у Црној Гори, што је најгоре, злочин без казне.

– Бошњачка странка ће подржати предлог закона за строже санкције за оне који изврше кривична дјела против полне слободе – навела је Кенана Струјић Харбић (БС).

Посланик СНП-а Драган Вукић истакао jе да jе његова партија предложила увођење накнада мајкама и циљ закона није био придобијање гласова, већ побољшање наталитета.

– СНП ради за грађане, а не личне интересе. Зато предлажемо законе који штите опште добро – казао је Вукић.

Посланик Социјалдемократа Борис Мугоша казао је да је мајка мајка и са једним и два дјетета, и "мајка која нема дјецу и мајка која не може да има дјецу", као и мајка са села која није имала копчу са Заводом за запошљавање.

Поланик ДПС-а Данијел Живковић каже да су многима пуна уста криминала и корупције, те да се доста људи баве стварима за које немају никакве доказе. Навео је да је премијер упозорио на фискалну неодрживост накнада мајкама, а и ДПС то ради, па парламентарна већина треба да види колико им је предложено политички паметно.

Послани Јелена Божовић казала је да су мајке издржале дугогодишњу борбу и честитала им на упорности. Она тврди да је ДФ од старта подршка мајкама и тако ће и остати.

Подршка законодавног одбора

Скупштински законодавни одбор подржао је јуче Предлог закона о обештећењу бивших корисница накнада по основу рођења троjе или више дjеце, коjи jе подниjела група посланика Демократа. Расправа на одбору је у једном моменту била прилично оштра и то између посланика Демократа Владимира Мартиновића и његових колегиница из Демократске партије социјалиста Марте Шћепановић, Сузане Прибиловић и Јованке Лаличић, која и тражила да јој на питања одговара Момо Копривица с обзиром на то да је на сједници. Мартиновић је више пута поновио да је уставни основ за доношење закона члан 15 Устава, али је Марта Шћепановић поставила десетак питања тражећи притом да јој се објасни сваки члан закона понаособ, што је Мартиновић одбио, наводећи да је све рекао.

Посланик Сузана Прибиловић казала је да се предложеним законом само привремено рјешава агонија мајки, те истакла да је закон неуставан.

Одбор је јуче подржао и Предлог одлуке о престанку важења Одлуке о упућивању припадника Воjске Црне Горе у међународну мисиjу Resolute Support (РС) у Авганистану. М.С.

Посланик Момо Копривица у завршној ријечи је истакао да су мајке прошле правну голготу, захваљујући неодговорном односу бивше власти. Он је подсјетио да је мајкама дато доживотно право, те да су направљене двије грешке: нијесу обухваћене све мајке и женама је ускраћено доживотно дато право, чиме су доведене у тежак економски положај.

– Изиграла их је држава, а у кога да се поуздамо ако не у државу. Мајке је изиграла бивша власт, њих 20.000 је изиграно. Мајке на које се односио закон прошле су правну голготу, прво им је држава гарантовала доживотно право, онда им смањила надокнаде, а потом их укинула – казао је Копривица, додајући да је Управном суду до марта 2020. године поднијето 7.580 тужби.

Копривица је казао да су Демократе припремиле преко 20.000 правних поднесака у име мајки, јер оне то нијесу могле урадити саме.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 01:30