Коалиција за одрживи развој КОР / - КОР ФБ архива
11/10/2021 u 10:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

КОР: Мjештани Ботуна нису сами у овоj борби

Право на здраву животну средину, право на протест и на мирно jавно окупљање гарантовани су Уставом и сходно томе, осим пуштања на слободу тражимо и да се њихови захтjеви за измjештањем локациjе усвоjе, наводи КОР

Коалициjа за одрживи развоjа (КОР) тражи од надлежних хитно пуштање на слободу мjештана Ботуна коjи се противе изградњи колектора надомак њихових кућа. 

- Право на здраву животну средину, право на протест и на мирно jавно окупљање гарантовани су Уставом и сходно томе, осим пуштања на слободу тражимо и да се њихови захтjеви за измjештањем локациjе усвоjе. - наводи КОР.

Истичу да оваj прогон мjештана невjероватно подсjећа на прогон еколошких активиста коjи jе децениjама за нама спроводила Демократска партиjа социjалиста и та пракса мора да се прекине. 

- Локалне заjеднице мораjу се консултовати приjе доношења сваке битне одлуке коjа утиче или може утицати на њихов живот, jер таj колектор неће бити покраj куће садашњег градоначелника Подгорице, нити некога од функционера коjи доносе одлуке већ у близини кућа и имања мjештана Ботуна - наводе из ове НВО.

Сходно томе, кажу, ред jе да се мjештани питаjу, а да полицаjци и доносиоци одлука коначно схвате да их плаћаjу грађани, сви, па и они коjе су jутрос утрпали у полициjску марицу.

- Оним што су урадили jутрос, непун мjесец након што су, без икаквих резултата на очувању животне средине, недавно поред Црног jезера славили jубилеj проглашења Црне Горе еколошком државом, власт jе показала  да ни они немаjу слуха за еколошке проблеме - наводе из КОР-а.
Истичу да мjештани Ботуна знаjу да нису сами у овоj борби, као ни Даниловграђани коjи се годинама боре против изградње колектора у градском парку, мjештани Спужа, али и сви они коjи стражаре риjеке и планине. Оваква интервенциjа полициjе покренуће лавину протеста, и власт коjа нам jе обећавала посвећеност еколошким проблемима неће моћи да их заустави.

- Зато, КОР пита полициjског руководиоца коjи jе издао налог за привођење мjештана Ботуна и градоначелника Подгорице - Jе ли вас срамота - казу из Коалиције за одрживи развој

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 00:45