Са раније сједнице Уставног одбора / -SRDJAN BOLJEVIC
28/12/2021 u 08:20 h
Milica VujisićMilica Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кордић: Ситуација у Уставном суду на граници легалности

Судија Драгољуб Драшковић по важећем Закону о раду у пензију иде 1. октобра 2022. године, тврди Јованка Лаличић (ДПС)

Уставни одбор одлучио је да распише конкурс за избор још једног судије Уставног суда који ће замијенити судију Драгољуба Драшковића, који стиче услов за пензију. Чланови одбора из власти и опозиције су у расправи остали при двије правне позиције када Драшковићу престаје мандат, а из Уставног суда нијесу добили јасно обавјештење о томе.

Симонида Кордић, предсједница Уставног одбора, казала је да је тренутна ситуација у Уставном суду компликовaна и у поjединим областима на граници легалности.

– Пред нама је врло изазовна ситуациjа у правном смислу. Имамо кршење Закона о Уставном суду од стране суда који је обавезан да оснивача, односно Уставни одбор шест мјесеци унапријед обавијести о престанку мандата судије како би се на вријеме расписао конкурс. Уставни суд то у случају судије Драшковића није урадио. Тражили смо обавјештење када судији Драшковићу престаје мандат, нијесмо добили одговор. Уставни суд је потом, не нама већ предсједнику Скупштине послао информацију да су 30. септембра и 1. новембра одржане сједнице ради утврђивања чињенице када судији Драшковићу престаје мандат, и троје судија сматра да је то 1. јануара 2022. године, а двоје судија да му је мандат већ истекао 1. октобра ове године. Ми немамо мандат да утврђујемо чије је мишљење релевантно, али смо ту информацију морали имати још 1. јула. Како бисмо изашли из ове ситуације затражили смо да Уставног суд обавјештење када је рођен судија Драшковић рођен и колико има година стажа осигурања. У допису који смо добили наводе да је рођен 1. октобра 1955. године и да је на дан слања дописа имао 40 година, 9 мјесеци и 16 дана стажа осигурања. То су релевантне чињенице уз подијељено мишљење судија на основу којих одлучујемо о расписивању конкурса за замјену судије Драшковића – навела јеКордићева.

Андрија Поповић (Либерална партија) сматра да се нијесу стекли услови за расписивање огласа и да се тек 1. априла наредне године може очекивати допис да судија у октобру 2022. пуни 67 година и тиме по сили закона иде у пензију. Њега је интересовало и да ли ће се пленуму предложити избор двоје судија јер су кандидати прошли саслушања, а Кордићева је касније одговорила да ће се тиме бавити након празника.

– Одбор не би смио да доноси антисистемску и одлуку противну Уставу – казала је Јованка Лаличић (ДПС). Она је рекла да није извјесна примјена Закон о раду од 1. јануара по коме се иде у пензију са 66 година и да та дилема, како каже, треба да нас заустави. Она наводи да судија Драшковић по важећем Закону о раду у пензију иде 1. октобра 2022. године.

Владимир Мартиновић (Демократе) каже да одбор само исправља грешке Уставног суда јер су обавјештења морала да стижу када коме престају мандати.

– По сили закона радни однос престаје када се напуни 66 година и 15 година радног стажа. Из суда су били дужни да нас то и обавијесте. По Закону о ПИО рокови су испуњени. На дјелу су лакрдије Уставног суда у доношењу одлука учествују и судије о којима се одлучује – упозорио је Мартиновић.

Лаличић је реаговала и казала да Закон о ПИО у члану 17 говори говори када се стиче право на пензију, и да се мора рачунати по Закону о раду.

– Стећи право на пензију или ићи у пензију по сили закона није исто – казала је она.

Мартиновић је нагласио да би се по том тумачењу могло у недоглед бити на функцији те да судију Драшковића не шаљу у пензију већ само констатују да му је престао мандат.

Не може се позивати на закон како коме одговара

Луиђ Шкреља (ДПС) је на сједници одбора казао да се не може узимати закон како нам који одговара, најмање је то у интересу Уставог одбора и предложио да се од Уставног суда затражи тумачење да ли је судија испунио услове за пензију.

– Никога ми не можемо присилити да преда документа за пензију, стекле су се претпоставке да Драшковићу престане мандат судије Уставног суда, а не знам да ли ће у пензију. Одбор има сва овлашћења да се изјасни о избору новог – оцијенио је Мартиновић.

Сања Павићевић (ДПС) је истакла да се ради о накнадној памети и да се стварају дилеме у складу са интересима.

– Ми смо се све ово вријеме консултовали са Уставним судом, покушавали и у више наврата слали дописе са експлицитним захтјевом – реците нам кад човјеку престаје мандат. Нијесмо од њих добили експлицитан одговор. Тражили смо да предсједник Уставног суда дође овдје на консултативно саслушање, али он није желио да партиципира онако како закон на крају то предвиђа у раду и овог одбора. И сада смо дошли у ситуацију да морамо о томе да одлучимо на основу онога што имамо од Уставног суда. Мандат судији Драшковићу престаје 1. јануара као што троје судија сматра, то је онај најдаљи датум иза којег суд стоји. Ми смо о томе морали већ у јулу да одлучујемо. У том смислу ова недоумица да ли ће се мијењати Закон о раду или неће није релевантна. Оно што је релевантно је оно што сада Закон о раду каже, а то је да се од 1. јануара иде у пензију са 66 година, и ту судије Уставног суда једнако препознају – закључила је Симонида Кордић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 13:53