/ Фото: Лазар Ружић
21/02/2022 u 17:03 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Корона није побијеђена, нема мјеста опуштању

Не може се рећи да би пандемија овог вируса могла да се оконча до краја љета због великог броја непредвидивих мутација, казао је Сергеј Бољевић за "Дан"

Професор доктор са Сеченовског универзитета у Мосвки Сергеј Бољевић казао је у разговору за "Дан" да нема мјеста опуштању јер корона још није побијеђена, те да он није оптимистичан и не може рећи да би пандемија овог вируса могла да се оконча до краја љета због великог броја непредвидивих мутација.

казује да се од омикрон соја особа може заразити недјељу након што је вирус прележала, а упозорио је и на последице короне које могу утицати и на нервни систем.

– Док се корона не побиједи нема никавог опуштања. Треба грађане убјеђивати да се вакцинишу јер треба достићи висок ниво антитијела у организму, а то је могуће само вакцинацијом. Епидемиолошке мјере треба да су на снази. Разумљиво је да су људи уморни јер пандемија траје већ двије године и сви желе да се што прије заврши. Сви желе да јој виде крај. Коронавирус прави такве мутације да не можемо да схватимо да ли је то природа направила, јер ако јесте то је чудо, или је вјештачки, што нема неког значаја јер ми мислимо како против ње да се боримо. Мислили смо да је делта последњи сој короне, али, ево, појави се омикрон. Омикрон је потпуно другачији тип вируса и потпуно се другачије понаша у људском организму. Он није толико смртоносан, али је врло заразан. И ми не знамо хоће ли доћи неки нови сој који ће бити и заразан и смртоносан, изјавио је Бољевић.

image

Бољевић

Фото: РТВ Крагујевац

Указује да се не може прогнозирати шта ће бити сјутра када је у питању вирус корона.

– Не могу да будем оптимиста и да кажем да ћемо до љета вјероватно пребродити корону. Ми имамо велики континент Африку гдје се људи уопште не вакцинишу, а знамо да се нови сојеви короне стварају управо код невакцинисаних и код њих долази до мутација вируса – каже Бољевић.

Говорећи о омикрон соју вируса корона, који каректеришу углавном благи симптоми, Бољећ напомиње да не заборавимо да корона оставља последице.

И послије прележане короне остаје постковид синдром који је врло опасан, било да је омикрон или други сој у питању. Корона удара на све органе. И по срцу и по јетри и по бубрезима и, што је главно, напада и нервни систем и нервне ћелије и човјек може чак психички да се мијења. То није обавезно, али може да се деси – истиче Бољевић.

Бољевић наводи да се појавио и опасни сој омикрона који изазива и теже случајеве, те да не можемо бити сигурни шта ће бити у наредном периоду.

Када је у питању вакцинација, у Америци кажу да је код њих од 80 до 90 одсто вакцинисаних, али су када је у питању омикрон недјељно имали више до милион заражених од овог вируса. Вакцина "фајзер" на омкирон не утиче. То су званичне цифре. Имамо Црну Гору која је прогласила да бустер доза треба да буде "фајзер", што је апсурд. Треба да се запитамо да ли су грађани Црне Горе заштићени вакцинацијом – поручује Бољевић.

Према његовим ријечима, руска вакцина "спутњик лајт" штити пола године од делта соја короне и три мјесеца од омикрона.

– Прележати омикрон не значи да ћете бити заштићени од њега, јер можете да га прележите и да се кроз недјељу поново разболите од њега. То је његова особина, он прави чудан имунитет. Нијесте заштићени ни када прележите омикрон. Све зависи од тога колико имате антитијела у организму, она су јако важна. Потребан је висок ниво антитијела у организму – оцјењује Бољевић.

Бољевић додаје да треба сачувати будућност популације, а то су дјеца.

– И дјеца могу имати постковид синдром и то читавог живота. Не чува се будући нараштај – сматра Бољевић.

Истиче да би најбоље било када би се корона свела на сезонски вирус, али је за то потребан колективни имунитет.

– У Црној Гори нема колективног имунитета, неке вакцине немају уопште ефекта. У Црној Гори постоји негативан однос према вакцини "спутњик" – сматра Бољевић наводећи да ће се ускоро у Русији користити "спутњик V" у облику спреја који онемогућава да вирус уђе у организам и да се пренесе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 17:51