/ Которски бискуп Иван Штироња
16/04/2022 u 18:03 h
Mirjana PopovićMirjana Popović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Которски бискуп: Човјечанство да укине рат прије него што рат укине човјека

Гријех и злоћа трајна су пријетња човјечанству, упозорава Иван Штироња

Поводом највећег хришћанског празника которски бискуп Иван Штироња упутио је вјерницима римокатоличке вјероисповјести, али и свим људима добре воље, Ускрсну поруку и честитку, са позивом на слогу и мир, али и молитвом да човјечанство укине рат, прије него што рат укине човјечанство.

– Драга браћо и сестре у Кристу! У ноћи ускрснога бдијења и благослова огња, на Велику суботу, нашим се црквама ори Вазмени хвалоспјев у част Ускрслому, Кристу. Међу осталим, налази се и следећа мисао: "Ускрсна света ноћ ништи гријехе, пере кривице, и невиност враћа палима, а радост тужнима. Докида мржњу, успоставља слогу и свладава насиље". Гријех и злоћа трајна су пријетња човјечанству. И ово наше вријеме, ма колико га сматрали цивилизованим, обилује ратом несхватљиве мржње, неразумна насиља и непријатељског разарања. Не само да се руше домови одређеног броја недужних људи него се руши заједничко село и град, као и планет који је "заједнички дом" свих људи, како наглашава папа Фрањо. И ових су протеклих дана, само на тлу Еуропе, милијуни натјерани на бијег. Стотине тисућа дјеце остало је без дома, играчака, школских торби и књига. Уништено им је дјетињство. Побијене су стотине и тисуће недужних цивила, међу њима и неке мајке, дјевојке и дјеца. А што се све догађа последњих десетак година на тлу Азије, гдје су, због фундаментализма, многи кршћански домови опустошени – казао је Штироња.

Од Бога молим да се у свијету докине мржња

Штироња поручује да у данима Ускрса мисли на све грађане добре воље.

– Драга браћо свећеници, редовници, редовнице, драги вјерници! У пригоди ускрсних честитки, мислим на све вас, мислим на све кршћане и на све људе добре воље, без обзира на вјерску или националну припадност. Најискреније желим и од Бога молим да се у свијету докине мржња, успостави слога и свлада насиље. Нека у нама и по нама ускрсне мир и љубав: у сваком срцу, у сваком дому, у сваком народу. Нека у цијелом свијету завладају мир и љубав. Алелуја! Честитајући вам Ускрс, ту највећу кршћанску светковину, срдачно вас све поздрављам и молим од Господина да нам свима подари обиље свога мира и благослова, те ускрсне вјере и наде – поручује которски бискуп у Ускрсној посланици.

Он наводи да нас је Христ и са крста позивао на љубав.

– Док проматрамо криж, сјећамо се да је то прије Кристова доласка у свијет била справа за мучење, понижење и смакнуће. За неке је то и данас знак смрти. Но Крист је криж учинио знаком побједе и спасења. С крижа је Распети Спаситељ позвао на праштање те криж учинио проповједаоницом и знаком љубави: Оче, опрости им јер не знају што чине. Прихватио је криж како би све људе привукао к себи. Кристе, смилуј нам се, све нас привуци свом Пресветом Срцу! Папа Фрањо непрестано позива на мир. Позива да се несугласице и раздори договарају за столом јер рат је "пораз за све". Зато, са свом очинском бригом, проматрајући милијуне избјеглица, згрожавајући се над сликама спаљених градова и села у Украјини, с болом у души позива цијело човјечанство "да укине рат прије него што рат укине човјечанство". Крист, ускрсли Побједник, мир је понуђен цијелом човјечанству. Кад се први пут, након муке и смрти појавио жив међу својим ученицима, ријечима поздрава: "Мир вама!", даровао им је себе. Преплашени ученици су доживјели да Исусова близина заиста ништи гријехе, пере кривице, невиност враћа палима, а радост тужнима. Зато светкујмо ову светковину Ускрса у Господину. Светкујмо Ускрс у миру, у љубави, у помирењу, у праштању, у заједништву… То су најбољи ресурси јер нису пролазног него вјечног значења. Очима вјере погледајмо Ускрслога чијом снагом криж постаје побједа, мржња постаје љубав, безнађе нада, смрт постаје живот а пролазност вјечност – навео је Штироња.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 22:33