/ - FOTO: MINISTARSTVO PRAVDE
07/03/2023 u 14:39 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kovač: Načinjeni koraci u cilju zapošljavanja kadrova za rad u zatvoru

Ovaj Projekat jedan je od prioritetnih infrastrukturnih projekata u sektoru Pravde u Crnoj Gori i ostvaruje se uz naročito značajnu podršku Evropske unije

Projekat uređenja zatvorenog kompleksa Uprave za izvršenje krivičnih sankcija sa izgradnjom Specijalne zdravstvene ustanove, prijavnice, otvorenog zatvora i multifunkcionalnog objekta u vrijednosti od 13,8 miliona eura započeo je danas, navode iz Ministarstva pravde.

Kamen temeljac svečano su položili predsjednik Vlade Dritan Abazović, ministar pravde Marko Kovač, šef sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori  Ingve Engstrom i vršilac dužnosti pomoćnika direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Darko Vukčević. Ovaj projekat predstavlja nakompleksniji infrastrukturni projekat u sektoru pravde u Crnoj Gori u poslednjih nekoliko decenija i njegovom realizacijom sistem izvršenja krivičnih sankcija u Crnoj Gori unaprjeđuje se u cjelosti.

-Izgradnjom nove Prijavnice unaprijediće se sistem bezbjednosti i omogućiti efikasno sprovođenje procedura u pogledu ulaska i izlaska u kompleks Uprave za izvršenje krivičnih sankcija. Izgradnjom Multifunkcionalnog objekta i Otvorenog zatvora omogućiće se primjena visokih standarda u pogledu izdržavanja kazne zatvora, ali i obuke zaposlenih, obrazovanja i obuka zatvorenika, organizovanja kulturnih programa, vjerskih aktivnosti za sve vjeroispovijesti, ishrane službenika i drugih segmenata sistema izvršenja krivičnih sankcija- navode iz Ministarstva pravde.

Ddoaju da će se na  ovaj način unaprjeđuju se uslovi za dalji rad na individualizaciji izvršenja kazni, unaprjeđenju radne efikasnosti, obrazovnih aktivnosti, uslova boravka - sve u cilju što kvalitetnije organizacije rada i rehabilitacije počinilaca krivičnih djela. Aktivnost od posebnog značaja za sistem zaštite temeljnih prava u Crnoj Gori svakako je izgradnja Specijalne zdravstvene ustanove, čijom se izgradnjom i puštanjem u rad pitanje adekvatnog medicinskog tretmana u sistemu izvršenja krivičnih sankcija rješava dugoročno i na održiv način.

Realizacija ovakvog plana poklapa se i sa međunarodnom obavezom odnosno Konvencijom o zabrani mučenja, te su Ministarstva pravde i Vlada Crne Gore svjesni značaja Specijalne bolnice u cilju dostizanja pune rehabilitacije zatvorenika ali i drugih prava pristupili početku ovih radova.

Na ovaj način Specijalna bolnica rasteretiće kapacitete u SPU Dobrota i poboljšati uslove liječenja ali i ostvarivanja osnovnih ljudskih prava naših građana. Ministar Kovač istakao je da će sprovođenje ovog Projekta višestruko doprinijeti i daljem radu Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, i unaprjeđenju uslova za boravak u skladu sa evropskim standardima i najboljom praksom

Ovaj Projekat jedan je od prioritetnih infrastrukturnih projekata u sektoru Pravde u Crnoj Gori i ostvaruje se uz naročito značajnu podršku Evropske unije pruženu kroz Instrument pretpristupne podrške i zato je posebnu  zahvalnost iskazao Evropskoj komisiji i Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori.

-Zadovoljstvo mi je da podsjetim da su već načinjeni određeni koraci u cilju obrazovanja i zapošljavanja kadrova neophodnih za rad Uprave. Naime, 9. februara ove godine Vlada Crne Gore je usvojila Informaciju o potrebi upisa polaznika po Obrazovnom programu za zanimanje zatvorski policajac/ka i u predstojećem periodu očekuje se sprovođenje postupka upisa 26 polaznika po ovom obrazovnom programu. Posebnu pažnju usmjerićemo i na pitanje adekvatnog anagažovanja i stručnog usavršavanja u odnosu na punu operativnost Specijalne zdravstvene ustanove- poručio je Kovač.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 04:49