/ - Фото: Матица српска
21/02/2022 u 23:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ковачевић: Црна Гора ће имати себе кад српски језик буде имао своје мјесто

Знамо да је Црна Гора своја онолико колико свој матерњи − српски језик назива његовим правим именом, казао је први човјек Никшића

Градоначелник Никшића Марко Ковачевић казао је вечерас на промоцији књиге Јована Маркуша у Никшићу да је српски језик најдуговјечнији свједок трајања Црне Горе.

- Он је свједок трајања њене славе али и пропадања. Знамо да је Црна Гора своја онолико колико свој матерњи − српски језик назива његовим правим именом. Када српски језик буде имао своје мјесто и када његово име буде имало мјесто која му припада, знаћемо да ће Црна Гора и имати себе- поручио је први човјек Никшића. 

У организацији Матице српске − Друштва чланова у Црној Гори вечерас је у просторијама Друштва црногорско-руског пријатељства Св. Георгије промовисана књига "Црна Гора кроз историјска документа", аутора Јованаа Маркуша.

Маркуш је у двојезичној монографији представио богату, историјску грађу о вишевјековном, националном, културном и духовном идентитету Црне Горе.

На самом почетку промоције више него бројну публику поздравио је градоначелник Никшића г. Марко Ковачевић:

У фокусу поглавља Црква је историја и  континуитет Цркве. Такође истиче се снажно уграђен култ Светога Саве у  друштвеном животу и у самом бићу Црне Горе.

Маркуш је објавио велики број књига и публикација на тему "Црна Гора и историја Срба у Црној Гори". Аутор је и изложбе докумената "Црна Гора – народ, језик и црква кроз историјска документа".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 21:51