Уручивање сертификата / - фото: ИЈЗЦГ
12/08/2021 u 12:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ИJЗ: Црна Гора ће имати капацитете да секвенцира геноме ковида

Црна Гора у континуитету инсистира на великом броjу тестирања jер, уколико знамо гдjе jе вирус – могуће jе прекинути ланац његове трансмисиjе, казала је Брајовић

Експертски тим Института “Роберт Кокс” из Берлина борави у званичноj  посjети Црноj Гори у циљу спровођења секвенцирања генома САРС-ЦОВ-2. Црна Гора ће, након партнерске подршке стручњака са Института “Роберт Кокс” и СЗО, први пут имати потребне капацитете да самостално спроводи сложене и захтjевне процедуре секвенцирања генома САРС-ЦОВ-2, наводи се у саопштењу Института за јавно здравље.

image

Са састанка

- фото: ИЈЗЦГ

Током радне посjете jе уприличен састанак министарке здравља, Jелене Боровинић-Боjовић, шефице СЗО канцелариjе у Црноj Гори, Мине Браjовић и директора Института за jавно здравље Игора Галића, са представницима Роберт Кокс Института .  

Том приликом, министарка здравља Jелена Боровинић-Боjовић се посебно захвалила Влади Њемачке као и амбасадору њемачке у Црноj Гори, његовоj екселенциjи др Роберту Веберу, на континуираноj подршци и jачању националног одговора на пандемиjу корона вируса.

Министарка jе истакла да jе важно jачање капацитета овог типа, наjприjе jер ће знање стечено на оваj начин бити важан капитал за jачање И других лабораториjа у Црноj Гори.

Поздрављаjући уважене госте, директор Института за jавно здравље Игор Галић, изразио jе захвалност представницима Института “Роберт Кокс” и СЗО на подршци, истичући значаj сагледавања метода секвенцирања. Према његовим риjечима, такве методе ће И након пандемиjе помоћи у диjагностиковању различитих патогена.

Подсjећаjући да jе Ковид одговор снажан онолико колико су jаки диjагностички капацитети у земљи, шефица канцелариjе СЗО у Црноj Гори, Мина Браjовић, истакла jе да Црна Гора у континуитету инсистира на великом броjу тестирања jер, уколико знамо гдjе jе вирус – могуће jе прекинути ланац његове трансмисиjе. Она jе додала да jе улагање у знање и jачање компетенциjа пут одрживог одговора на ковид пандемиjу, а у циљу очувања здравља грађана.

Током састанка, запосленима у лабораториjи за Молекуларну билогиjу ИJЗ, коjи су стекли знање за детекциjу САРС-ЦОВ-2, шефица  СЗО Канцелариjе у Црноj Гори и представница Роберт Кох Института, уручиле су сертификате

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 17:33