Ковид потврде испразниле „Делту” / фото: Срђа Бољевић
18/09/2021 u 08:46 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ковид потврде испразниле тржне центре, поново ред за вакцину

У ТЦ "Мол оф Монтенегро" само је на једном од три улаза био присутан редар који је контролисао да ли грађани имају ковид потврде, док су на остала два посјетиоци могли несметано ући

Увођење мјере забране уласка у тржне центре без ковид потврде, односно доказа о вакцинацији или негативном тесту, довело је до тога да су ти трговински објекти у већини случајева празни, док је повећано интересовање за вакцинацију и на пунктовима грађани у реду чекају да се вакцинишу. Јуче је екипа "Дана" обишла три тржна центра и Подгорици и имала прилику да се увјери да се само у Тржном центру "Делта сити" у потпуности поштује мјера забрана уласка без ковид потврде, док је и тржним центрима "Мол оф Монтенегро" и ТЦ "Базар" могуће несметано отићи у трговину. На вакциналном пункту у Универзитетском центру јуче смо уочили значајно веће интересовање грађана за вакцинацију па се на прву дозу или ревакцинацију чекало и до 20 минута.

”Један од ријетких посјетилаца ТЦ "Делта сити" Лазар Митровић казао је за "Дан" да је с разлогом уведена мјера обавезног посједовања ковид потврде за улазак збоге епидемиолошке ситуације

Особље које је задужено за вакцинацију саопштило нам је да су до 12 часова вакцинисало и преко 130 грађана и да је интересовање знатно боље него неколико седмица уназад.
Испред тржног центра "Делта сити" затекли смо тек по којег посјетиоца који је за улазак морао да покаже ковид потврду. Редари из обезбјеђења су нам казали да значајан број грађана и даље није свјестан да се не може ући без ковид пропуснице, па се дешава да враћају људе са улаза. Запослени у бутицима казали су нам да је продаја опала за преко 70 одсто и да су забринути за своја радна мјеста ако се овако настави. Објаснили су да неће завнично да говоре за медије, јер за то немају дозволу од власника.

image

Ред за вакцинацију

фото: Срђа Бољевић

За разлику од "Делта ситија" приликом обиласка ТЦ "Базар" и "Мол оф Монтенегро" ситауција је била потпуно другачија – у објекту у Блоку пет је могуће несметано ући јер наводно као "пословна зграда" имају дозволу да злазак улазак свим грађанима. У ТЦ "Мол оф Монтенегро" само је на једном од три улаза био присутан редар који је контролисао да ли грађани имају ковид потврде, док су на остала два посјетици могли несметано да уђу. И поред непоштовања мјера ти објекти су били такође слабо посјећени.
Редар у ТЦ "Делта сити" Мерсудин Меховић нам је казао да је опао број трговаца и посјетилаца у ТЦ "Делта сити" између 35 до 60 одсто и да је од почетка седмице тај објекат полупразан.
– Знатно је опало интересовање након увођења ове мјере. Зависи од дана, петком и суботом имамо мало више посјетилаца, а радним данима баш мало. Још имамо људи који дођу и покушавају да уђу без потврда, наводно још нијесу информисани. Ми смо ту да објаснимо грађанима због чега не могу да уђу. Кажемо им да је ово приватни објекат и да се за разлику од других мјеста овдје поштују мјере. Добили смо наређења и упутства како да се опхподимо и радимо по томе. Дозвољено је да пустимо само особе које купују основне животне намјернице до маркета, или маску до апотеке. Осталима ако немају потврду о вакцинацији, или да су преболовали корону, односно негативан тест, забрањен је улазак. И даље ради у тржном центру вакцинални пункт од 12 до 20 часова. Могу само да уђу грађани који нам на телефону покажу да им је стигла порука да су примили прву или другу дозу. Могу вам рећи да након доношења нових мјера имамо позамашан број грађана који доалзе да се вакцинишу – каже Меховић.
Један од ријетких посјетилаца ТЦ "Делта сити" Лазар Митровић казао је за "Дан" да је са разлогом уведена мјера обавезног посједовања ковид потврде за улазак збоге епидемиолошке ситуације.
– Имамо ковид потвреде и зато ћемо без проблема ући у тржни центар. Подржавам овакве мјере и позивам све грађане да се вакцинишу. Једини начин да се заустави ова пандемија је вакцинација. Први смо у региону, други у Европи, а трећи у свијету по броју инфицираних и то су алармантни подаци – рекао је Митровић.

У Музичком центру опремају патронажни стационар

У Музичком центру гдје је до сада био смјештен вакцинални пункт јуче су припадници војске постављали кревете и опремали објекат за другу намјену – да буде стационар ковид патронаже. Запослени у том објекту су нам објаснили да ће стационар служити да инфицирани долазе да примају терапију. Кажу да ће тај објекат бити знатно пространији и условнији за ту намјену и да пацијенти неће остати на лијењењу, већ ће само долазити да приме терапију. Најавили су да ће он од сјутра бити у функцији за те намјене. Испред редовних домова здравља јуче није било гужве.
– Већ од понедјељка, 20. септембра, отвара се вакцинални пункт у Војномедицинском центру, коjи ће радити свим данима у термину од 15 до 20 часова, гдје ће грађани моћи да се вакцинишу и ревакцинишу. О наjављеноj реорганизациjи и стационару ковид патронаже, jавност ће бити обавиjештена у наредним данима, али и сви коjи су у потреби за тим видом услуге, биће обавиjештени од своjих љекара коjи их воде кроз ковид – навели су из Дома здравља.


Иван Марковић сматра да велики ризик представљају мјеста гдје се сријеће велики број грађана, због чега су ковид потврде добро рјешење.
– Потребно је да се људи вакцинишу јер имамо огроман број заражених. Треба да се ујединимо како би се то пребродило и како бисмо се што прије вратили у нормалу. Велики објекти и мјеста гдје циркулише велики број људи највећи су проблем за надлежне, због тога је оправдана одлука да само вакцинисани могу да уђу. Мислим да није ни за кога добро то што један дио грађана одбија да се вакцинише, али ми смо сви различити – каже Марковић.
Радници обезбјеђења у ТЦ "Мол оф Монтенегро" су нам казали да не могу да испратити ко има потврду, а ко нема и да се труде да обаве контролу свих лица која улазе. Објасили су да поједине људе "познају" и да им након прве контроле више не траже потврде.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 19:25