Krapović u Briselu / - FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE
14/06/2024 u 14:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Krapović: Crna Gora će ove godine premašiti dva odsto BDP-a za odbranu

U kontekstu zahtjeva za povećanjem izdvajanja za odbranu Crna Gora će ove godine premašiti 2% BDP-a za odbranu i time potvrditi kredibilitet naše zemlje kao pouzdane NATO članice, kazao je ministar odbrane Dragan Krapović.

Krapović je tokom drugog dana sastanka Sjeveroatlantskog savjeta koji je održan u sjedištu NATO u Briselu istakao da je Crna Gora odlučno pristupila realizaciji svih predviđenih zadataka, svjesni da se samo udruženim naporima može pravovremeno realizovati vrlo ambiciozna agenda NATO i, na taj način, kontinuirano osnaživati sistem kolektivne bezbjednosti.

Dajući osvrt na bezbjednosne prilike u Evropi, ministar je kazao da će naša zemlja nastaviti da doprinosi aktivnostima ojačanog prisustva na istočnom krilu Alijanse kroz angažman pripadnika Vojske Crne Gore u okviru borbenih grupa u Letoniji i Bugarskoj.

Krapović je dodao da ćemo i u narednom periodu deklarisati nacionalne snage u skladu sa novim NATO modelom, kao i pružati doprinos modernizovanoj NATO komandnoj strukturi.

Ministri odbrane razgovarali su, takođe o tekućem procesu transformacije Alijanse i njegovom značaju za prilagođavanje savezničkog djelovanja aktuelnim i budućim globalnim bezbjednosnim izazovima.

- Konstatovano je da su tokom proteklih mjeseci sve saveznice pokazale odlučnost kako bi se pravovremeno sprovele odluke koje za cilj imaju dalje snaženje kolektivne odbrane, a posebno imajući u vidu nestabilnosti u susjedstvu evroatlantskog područja - dodaje se u saopštenju.

U susret Samitu u Vašingtonu, kada će biti usvojeni dokumenti koji će u značajnoj mjeri unaprijediti nastavak započetih procesa, ministri su konstatovali da je prioritet u narednom periodu dalje unapređenje odvraćanja i odbrane od prijetnji koje mogu doći iz svih strateških pravaca.

U tom kontekstu, istakli su važnost implementacije novih planova odbrane, jačanja strukture snaga i prilagođavanja komandne komponente. Kako sve započete aktivnosti moraju biti praćene i odgovarajućim finansijskim ulaganjem u odbrambene kapacitete, posebno je naglašeno da sve saveznice moraju raditi na ispunjavanju dogovora i obaveza kada je u pitanju izdvajanje za potrebe odbrane", navodi se u saopštenju. 

Ministri odbrane su konstatovali da su sve saveznice demonstrirale zavidan nivo posvećenosti zajedničkim zadacima i ciljevima, što je još jedan pokazatelj nepokolebljivosti i spremnosti Alijanse da uspješno odgovori na sve izazove, zaključuju u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
09. jul 2024 12:06