Dragan Krapović i Ozkan Ulutaš / - MO
25/03/2024 u 14:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Krapović sa komandantom KFOR-a: Crna Gora nastavlja da pruža doprinos regionalnoj bezbjednosti

Komandant KFOR-a general-major Ozkan Ulutaš boravio je u posjeti Ministarstvu odbrane i Generalštabu Vojske Crne Gore, gdje se sastao sa ministrom odbrane Draganom Krapovićem i načelnikom GŠ, brigadnim generalom Zoranom Lazarevićem.

Krapović i general Ulutaš razmijenili su mišljenja o bezbjednosnoj situaciji na Zapadnom Balkanu, sa posebnim osvrtom na Kosovo.

Ministar odbrane Dragan Krapović je naglasio značaj prisustva NATO snaga u toj zemlji, kako za očuvanje stabilnog i bezbjednog okruženja na Kosovu, tako i za region u cjelini.

On je pozdravio nedavnu posjetu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga zemljama regiona, ističući da je to jasna potvrda posvećenosti Alijanse Zapadnom Balkanu kao regionu od strateškog značaja za transatlantsku zajednicu.

Ministar odbrane i komandant KFOR-ana Kosovu su razgovarali i o saradnji Crne Gore i KFOR-a, koja datira još od 2007. godine, kada je potpisan Sporazum o tranzitnim aranžmanima za podršku mirovnim operacijama. Saradnja je dodatno unaprijeđena oktobra 2018. godine, kada su pripadnici Vojske Crne Gore započeli angažman u okviru NATO misije na Kosovu.

Krapović je istakao da će Crna Gora nastaviti da pruža doprinos regionalnoj bezbjednosti i stabilnosti, kako kroz NATO aktivnosti, tako i jačanjem bilateralne saradnje sa zemljama okruženja i aktivnim učešćem u regionalnim inicijativama.

Komandant KFOR-a general-major Ozkan Ulutaš se tokom posjete sastao i sa načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadnim generalom Zoranom Lazarevićem.

Na sastanku su razmijenjene informacije i mišljenja o trenutnoj sigurnosnoj situaciji na Kosovu, kao i o potencijalnim izazovima.

General Lazarević je naglasio posvećenost Vojske Crne Gore regionalnoj stabilnosti, podsjetivši da pripadnici VCG obavljaju štabne dužnostu u okviru KFOR-a.

On je istakao važnost zajedničkog djelovanja i koordinisanja NATO saveznica u očuvanju mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Sagovornici su istakli posvećenost daljem jačanju partnerskih odnosa i vojne saradnje kroz razmjenu informacija i iskustava, zaključeno je u saopštzenju iz Ministarstva odbrane.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 13:53