Predstavnici studenata sa rektorom (arhiva) / UCG
02/11/2022 u 19:59 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kritike Studentskog parlamenta: Rektora Univerziteta hoće da biraјu bez studenata

Navedena odredba dostavljena u formi predloga povod јe našeg saopštenja jer se mijenjaju pravila za izbor rektora, a studenti, odnosno izabrani studentski predstavnici, isključuju iz njega, kažu iz SPUCG

Izmjene Zakona o visokom obrazovanju koјe јe predložilo Ministarstvo prosvјete neprihvatljive su sa stanovišta isključivanja studenata iz procedure izbora rektora državnog univerziteta, saopštili su iz Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore. Iz SPUCG ističu da je nedopustivo da se Predlog Zakona o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju stavlja u skupštinsku proceduru bez konsultovanja sa Studentskim parlamentom jedinog državnog univerziteta, koji je prije nepune dvije godine već izrazio jasan i negativan stav povodom predloga i izmjena sadržanih u njemu.

– Usvajanje predloga izmjena zakona koji je od najvećeg značaja za studentsku populaciju, na ovaj način bi predstavljao opasan presedan i potvrdu da se glas studenata ne uvažava, a što je tužna istina našeg sistema obrazovanja – saopšteno je iz Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore (UCG).

Od rektora i dekana zavise uslovi studiranja

Studenti poručuјu da јe naročito neprihvatljivo da budu isključeni iz tako značajne procedure kao što je izbor rektora, jer u zavisnosti od personalnog rješenja rukovodioca, ali i njegovih najbližih saradnika, u znatnoј mjeri zavise i uslovi studiranja, poštovanje i unapređenje studentskog standarda, te odluke koje će donositi nadležna tijela, jer se njih uglavnom predlaže rektorski kolegijum. Iz svega navedenog, u SPUCG vjeruju da su jasni razlozi zbog kojih iznose "primjedbu na predloženo rješenje".

– Takođe, uvjereni smo da će ova odredba još jednom biti razmotrena s posebnom pažnjom i uz upoznavanje sa uporednom praksom i pravima koja imaju studenti, te da će se pronaći rješenje koje će biti značajno bolje od aktuelnog koje je u skupštinskoj proceduri – zaključuju iz Studentskog parlamenta.

Predložene izmjene odnose se, kako je navedeno, na izbor rektora državnog univerziteta, odnosno propisuju cjelokupnu izbornu proceduru zaključno sa glasanjem za navedenu funkciju, pri čemu je predloženo da "biračko pravo na izborima za rektora državnog univerziteta ima akademsko osoblje u radnom odnosu na državnom univerzitetu".

– Upravo navedena odredba dostavljena u formi predloga, povod јe našeg saopštenja jer se mijenjaju pravila za izbor rektora, a studenti, odnosno izabrani studentski predstavnici, isključuju iz njega. Podsjećamo da su studentski predstavnici, saglasno važećim zakonskim propisima, uključeni u izbor rektora i to posredstvom delegiranih predstavnika u Senatu kao najvišem akademskom tijelu i Upravnom odboru Univerziteta Crne Gore, koji donosi odluku o izboru rektora. Naime, ukoliko one budu usvojene u Skupštini Crne Gore, isključivo akademsko osoblje imalo bi pravo glasa za najvažniju funkciju na Univerzitetu Crne Gore, što je u suprotnosti sa dosadašnjim zakonskim rješenjem o zastupljenosti studenata u proceduri izbora rektora, ali i uporednom praksom u zemljama Evrope – ističu iz SPUCG.

Obјašnjavaјu da јe prethodno navedeni predlog problematičan i zato što je Zakonom o visokom obrazovanju, u čl. 103, između ostalog, propisano pravo studenata na "zastupljenost najmanje od 20 odsto u odnosu na ukupan broj članova u stručnim organima i organima upravljanja".

Kako dalje dodaju, predloženim izmјenama zakona studenti u konkretnom slučaju izbora rektora "gube navedeno pravo, jer su isključeni iz procedure".

– Mnogo značajnije, uporedna praksa drugih evropskih zemalja (Norveška, Portugal, Švedska, Slovenija, Poljska, Mađarska i Španija – zastupljenost studenata u procentu od 20 odsto), pokazuje da ovaj predlog nije u skladu sa evropskom praksom. Studenti su naime, u svim državama uključeni u proceduru izbora rektora, što pokazuju odredbe Statuta univerziteta, kao i zvanični dokumenti usvojeni na ministarskim konferencijama – istakli su iz Parlamenta.

Studenti poručuјu da zbog brojnosti te činjenice da predstavljaju okosnicu svakog univerziteta, ali i pozivajući se na evropsku praksu, kako ističu, "ne smiju biti isključeni iz bilo koje procedure, niti iz tijela u kojem se donose odluke, kako na nivou fakulteta, univerziteta, tako i na državnom nivou".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 20:21