Болница у Пљевљима
12/04/2022 u 17:32 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кривичне против 53 медицинара због сумње да су фалсификовали дипломе

Директор болнице у Пљевљима Саша Грбовић казао је "Дану" да су још раније омогућили полицији провјеру читаве документације запослених, али није прецизирао да ли имају повратну информацију

Алтернатива Црна Гора поднијела је јуче Специјалном државном тужилаштву кривичне пријаве против 53 медицинских техничара и сестара запослених у Општој болници Пљевља, Дому здравља, предшколској установи и Дому старих због сумње да су са фалсификованим дипломама засновали радни однос у тим установама. Из Алтернативе су "Дану" саопштили да су непријатно изненађени колико лажних диплома има у нашоj држави. Упозоравају да док школовани људи чекаjу на посао, неко оде и купи "улазницу" за свиjет школованих људи.

У кривичној пријави се истиче да постоји основ сумње да су запослени починили више кривичних диjела у продуженом временском траjању. Према подацима Алтернативе, наjвeћи број сумњивих диплома је у Општој болници и Дому здравља (36), потом 11 у Дому старих и шест у вртићу "Еко баjка". Алтернатива је прије мјесец дана објавила своје податке о лажним дипломама са којима раде медицинске сестре у Пљевљима. Тада су у јавност изнијели неке од спорних докумената, из којих се може видјети да су поједина лица из Пљеваља завршила приватну медицинску школу у Тутину прије него што је она основана. Након тога је полиција изузела документацију одређеног броја запослених из пљеваљске болнице.

– Због основане сумње да су извршили кривично дjело – фалсификовање исправе из члана 412 Кривичног закона, односно, због сумње да су прибавили лажну исправу диплому углавном Средње школе "Тутин" из Тутина, Р. Србиjа, средњег медицинског образовања – медицински техничар, као и других приватних медицинских школа, углавном из Србиjе и окружења иако су свjесни да она ниjе производ знања. Потом су такву, сумњамо, лажну исправу употребили као да jе права за заснивање радног односа у медицинским установама, Дому старих, дjечjем вртићу. Сумњамо да претходно наведено кривично диjело учињено са умишљаjем, иако су били свjесни да jе то диjело забрањено и да таква диплома ниjе производ стеченог знања, већ сумњамо да су jе прибавили за одређени новчани износ. То jе урађено са краjњим циљем да се та исправа употреби као права те да се заснуjе радни однос у краjњем прибави незаконска материjална корист, плата. Сумњамо да се ово кривично диjело спроводи у продуженом траjању због чињенице да jе већина осумњичених на основу такве исправе засновала радни однос, да раде више година, па и данас. Све ово можда и не би била толика трагедиjа да се дипломе не купуjу тамо гдjе имамо наjвећи проблем – домовима здравља и болницама – истичу у кривичној пријави.

Добијали дипломе и без одласка у Тутин

Алтернатива од тужилаштва захтијева да у току поступка проциjени да ли су почињена и друга кривична дjела коjа се гоне по службеноj дужности.

Како наводе, Средња школа у Тутину основана jе 2. септембра 2016. а непуне три године касниjе, 16. jула 2019, рjешењем Министарства просвjете Србиjе школи се траjно забрањуjе рад због незаконитости у раду у другом временском периоду.

Алтернатива у пријави наводи да сумња да приjављени радници из Пљеваља и других градова у Црноj Гори стекао дипломе Медицинске школе у Тутину, а да никада ниjе отишао до тог града, већ сумњаjу да jе jедна школа страних jезика из Приjепоља била посредник, односно да су се дипломе наручивале и стизале у Приjепоље што треба да утврде надлежни у Србиjи.

Из Алтернативе наводе у пријави и да постоји основаност сумње да су починили кривично диjело надриљекарство, члан 293 Кривичног закона.

– Сумњамо да су починили ово кривично дjело, у продуженом траjању, jер су се бавили лиjечењем и пружањем других медицинских услуга, а за коjе немаjу прописану, односно одговараjућу стручну спрему а за то су добиjали награду, односно плату. Посебно се поставља питање како су доjучерашње хигиjеничарке, куварице, дактилографкиње, спремачице, машинбравари, механичари преко ноћи постали медицински техничари. Сумњамо да су приjављени дали мито службеном лицу, власнику и директору школе, непосредно или посредно да за њих изврши службене радњу коjе ниjе, према закону, смjело да изврши те им на таj начин, сумњамо, омогућио да се представи да су током школовања положили испите свjесни да положени испити нису производ знања. Тражимо да тужилаштво, на основу прибављених доказа и оцjеном истих, као и у међусобноj повезаности као и других сазнања у току поступка проциjени да ли су можда почињена и друга кривична диjела коjа се гоне по службеноj дужности а коjе смо ми претходно заборавили или пропустили да наведемо те процесуира и та кривична дjела против приjављених – пише у кривичној пријави.

Директор Опште болнице Пљевља Саша Грбовић казао је за "Дан" да су полицији омогућили провјеру читаве документације запослених и позивају надлежне органе да испитају наводну куповину диплома. Он није саопштио да ли има и какве повратне информације о провјери образовних исправа запослених.

– Наша установа је отворена за сарадњу. Ми немамо надлежност да провјеравамо валидност диплома. Нијесмо имали без четири-пет примједби на рад особља и није могуће на основу тога донијети суд о нечијој стручности и знању. Очекујемо да се све испита до краја – каже Грбовић.

Директорица вртића у Пљевљима Нада Кнежевић се није јављала на наше позиве, док на питања нијесу одговорили из Дома здравља и Дома старих.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 18:41