Здравко Кривокапић / Foto: VLADA CG
29/10/2021 u 12:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кривокапић о судству: Све што је било тајно, постаће јавно

Судије неће моћи да избјегну правично вредновање и оцјењивање њиховог минулог рада, поручио је премијер

Педсједник Владе Здравко Kривокапић упутио је честитку поводом Дана црногорског судтсва вршитељки дужности предсједнице Врховног суда Весни Вучковић, носиоцима судијских функција и запосленима у судству.

Како је казао, реформе које очекујемо да ће се спровести у судству, а чији почетак се, из више разлога, не одвија се динамиком коју ова Влада очекује и не спречава судије да одговорно, посвећено и храбро обављају свој посао.

- Циљ поменутих реформи управо је препознавање појединаца у судству, чији професионализам нема цијену. Све што је, могуће, било тајно, постаће јавно, па ни судије не могу избјећи правично вредновање и оцјењивање њиховог минулог рада- навео је Кривокапић. 

Поручио је да посљедњи Извјештај ЕK о Црној Гори за 2021. годину јасно и гласно говори да је стање у судству потребно промијенити убрзаним темпом.

- Влада искрено и предано ради на томе да држава Црна Гора што прије дође до зацртаног, европског циља. Затварајући процес формирања Судског и Тужилачког савјета и рјешавањем свих преосталих питања која су истакнута у мишљењима Венецијанске комисије о Закону о судском Савјету и судијама и Закону о државном тужилаштву, приступни преговарачки процес ће доживјети потребно убрзање. Правда у потпуности мора да проструји крвотоком нашег система, што ће поништити друштвене категорије или слојеве привилегованих, недодирљивих или свемоћних, какви су, евидентно је, у нашем друштву присутни.Не смијемо доћи у ситуацију да европски и међународни судови раде посао који треба да раде судови државе Црне Горе. Зашто правда, по правилу, мора бити спородостижна? Борба за квалитетније судство, јесте борба за основна, загарантована људска права, борба за човјека и за бољи, комфорнији, безбједнији и богатији живот свих грађана Црне Горе. Поздрављам вас у доброј вјери да ће заједничким прегнућем свих грана власти и свих ђелатника у судству и тужилаштву, Црна Гора заиста постати правна држава, држава правне сигурности у чије институциије, поготову правде, грађани имају потпуно повјерење. Без чувања суштине Устава и закона, нема ни еколошке државе Црне Горе, ни чистог мора ни језера, ни сигурности ни безбједности наше дјеце, ни буџетског суфицита, нема хармоније у друштву. Поготово нема једнакости и равноправности свих грађана, па ни социјалне правде нити инклузивности – закључује се у честитки предсједника Владе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 18:17