Кривокапић промовисао роман у крипти Храма / - фото: Портал Дан
02/06/2022 u 20:32 h
Ana GajevićAna Gajević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ФОТО) Кривокапић промовисао књигу у Храму: ЦГ мора да промјени политичке структуре, јер је ове сад воде у погрешном смјеру

Кривокапић је од овог романа направио бајку јер је Црна Гора била као бајка, казао је отац Гојко

Бивши премијер Здравко Кривокапић промовисао је књигу "Благо(ш)" у крипти Храма Христовог Васкрсења. На промоцији су говорили владика будимљанско никшићки Методије, протојереј ставрофор Гојко Перовић и др Наташа Јововић. Промоција је почела у 20 сати.

На промоцији су и бивши министри Јаков Милатовић и Милојко Спајић, бивши директор АНБ-а Дејан Вукшић, посланик Марко Милачић и бивши посланик ДФ-а Мило Божовић.

image

Промоција књига бившег премијера Здравка Кривокапића

- фото: Портал Дан

Владика Методије је казао да је Кривокапић историјска личност.

Отац гојко је казао да га је звало 20 људи да пази шта прича вечерас.

- Узео сам да запишем да што не прескочим. Пред нама је роман Кривокапића који сам ја лично доживио као бајковити приказ нечега што се стварно десило. Није претјеривање и преувеличавање, него је писац успио да прича о ЦГ из 19 вијека. Није именовао државу и градове.. Помиње аутор у тој књизи и турке и локалне обичаје и манастир, не каже који. Зна се на који се манастир мисли.. Ту су градови и неутрална земља, скоро као недођија коју не можеш историјски да је смјестиш на карту јер је карта у срцу писца - поручио је Перовић.

Он је, како додаје од овог романа направио бајку јер је Црна Гора била као бајка.

- Описао је окренутост небу.. Данас је другачије. Као и свака бајка и ова има моралне поруке, дубоку хронологију ликова и има алузију на реалност - казао је он.

Перовић је казао и да је пред нама први премијер слободне Црне Горе.

- Све је прошло мирно господски захваљујући литијама. Лијепо је рекао владика Методије да је Кривокапић историјска личност.. Он је када се преузео врло незахвалне улоге, народ га је препознао као некога од свих нас.. Није изгледао набусито, био је човјек као сви ми. Он у роману није писао о литијама, већ о Црној Гори која се преко литија вратила на улице. Литије нису сви разумјели, шетали смо јер смо кренули у царство небеско. Не умијем ни ја да кажем зашто шетамо, а баш ми се шетало.. Имам пријатеље који нису хтјели да дођу, јер Здравко није урадио ово, није урадио оно. Сви смо генерали након битке. Влада Кривокапића је предложила скупштини Закон о слободи вјероисповијести којих претходних неколико влада нису хтјели да донесу. Влада и посланици су изгласали и дјечје додатке и бесплатне уџбенике, повећане су плате људима. Кад нешто сад гледам, дјелује ми као бајка - поручио је Перовић.

Кривокапић се захвалио оцу Гојку те да због њега мисли да ће ова књига доживјети ренесансу.

- Ја читавог живота сам убијеђен да све што се дешава, дешава се по божјој вољи. Наше окупљање је један доказ за то. Ја сам желио да окупљање буде у НК, а то се дешава баш на Спасовдан и поред онога поред којег је Црна доживјела преображај, поред митрополита Амфилохија. Књига је настала 2018, а пратила су је бројна искушења - казао је аутор.

Како је додао, прво искушење је било да на два конкурса књига није прошла јер сам био непознат аутор.

- Онда се појавио неко ко ће да вам да снагу да истрајете. Рекли су ми да дам Матији Бећковићу да то погледа. Упознао сам га у пролазу, а он је погледао књигуи рекао објављујте - додао је.

Казао је и да је митрополит Амфилохије рекао да су знакови свугдје, али да ће бити препознати то мој проблем.

- Моја теза је да његујем опште добро. Овај траг који сам оставио неко ће да доживи на један, неко на други начин. Књига има универзалну поруку. На крају имате оно што сам ја доживио, да неспособни владају способним, да су политичари занемарили струку, а што је најважније нико не може да занемари исконске вриједности. Оно што се дешавало у прошлости можемо и примијенити на данашње доба - казао је он.

Истакао је да свака књига, па и ова, треба да буде поучна. 

- Покушајте да видите да ли ћете нешто пронаћи у овој књизи. Бог је творац и створио је сваког човјека по слици и прилици својој. Данас је Бог замијењен са политиком. Ако је отуђење од Бога отуђење од овог времена, онда је ЦГ засијала својим литијама - нагласио је он. 

Истакао је и да је највеће благо је оно што је дато од Бога, а то је човјек. - - - - Управо је тај микрокосмос којег је Његош тако дивно описао је и највећа енигма - додао је он. 

Највеће благо, како је истакао, је слобода и независност. 

Кривокапић је казао и да  Црна Гора мора да доведу промјену политицке структуре и партија јер ове које су данас на сцени воде нас у погрешном смјеру. 

Он се одрекао права од средстава за књигу у корист Фондације за демократију и хришћанство.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 06:07