foto: Vlada / - SASA MATIC
28/10/2021 u 18:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кривокапић у Врховном суду: Приоритет финансијска независност судства

Вучковић је казала да независност судства омогућава свима једнаку правну заштиту и да су независне судије чувари и заштитници основних људских права и слобода

Финансијска независност судства и изградња Палате правде два су важна пројекта уз остале приоритете у комуникацији извршне и судске власти, поручено је са састанка вршитељке дужности предсједнице Врховног суда Весне Вучковић и премијера Здравка Кривокапића.

Вучковић је казала да независност судства омогућава свима једнаку правну заштиту и да су независне судије чувари и заштитници основних људских права и слобода.

Она је поручила да није довољно само деклараторно то прописати у Уставу и законима, већ и реализовати.

Вучковић је, како је саопштено из Врховног суда, указала на бројне проблеме са којима се судство суочава.

 - Судови су у свом раду независни и самостални, али ипак су зависни од извршне власти, јер немају свој буџет. Надамо се да ће се размислити о том предлогу, што би у потпуности остварило сврху да судови буду изван политике и независни - казала је Вучковић.

Кривокапић је рекао да је апсолутно за то да се нађе најбољи модел да се судство учини финансијски независним.

Вучковић је указала на непостојање комуникације са Министарством финансија и социјалног старања, јер је, како се наводи, Врховни суд три пута тражио разговор због буџета, али повратну информацију није добио.

Кривокапић је казао да ће комуникација између Врховног суда и Владе бити интензивирана.

 - Нацрт буџета за наредну годину је у завршној фази и биће представљен јавности половином новембра. У том смислу, Влада ће са пажњом саслушати сугестије Врховног суда у том смислу -  поручио је Кривокапић.

Током састанка указано је на проблем одласка 27 судија из судова током протекле године, као и чињеницу да Врховни суд функционише са свега шест од потребних 19 судија.

Вучковић је подсјетила да је Судски савјет на граници кворума јер има седам од потребних десет чланова.

Кривокапић је рекао да се нова Влада залаже за независност свих грана власти.

Он је, како се наводи, потенцирао и питање процјене разумног рока у судским поступцима, као и неуједначеност судске праксе.

Проблем у судству, како је истакла Вучковић, су и смјештајни капацитети судова.

Према њеним ријечима, Вишем суду у Подгорици недостаје адекватна судница у којој се суде предмети за кривична дјела организованог криминала и корупције.

 - Ту је и проблем са смјештајем одузетих предмета, првенствено експлозивних материја и наркотика, а са Управом за имовину до сада нијесмо успјели да нађемо задовољавајуће рјешење -  казала је Вучковић.

Она је навела да је упитно функционисање Суда за прекршаје у Котору због финансијских и смјештајних проблема.

Кривокапић је поручио да је наредна година, година капиталних инвестиција и да је то савршена прилика да се поново покрене иницијатива за изградњу Палате правде у коју би били адекватно смјештени сви судови на територији Подгорице.

 - Он је, такође, подијелио утисак који је на њега оставио случај недужно страдале Шејле Бакије, нагласивши потребу да извршна и судска власт дјелују синхронизовано у превенцији породичног насиља и насиља над женама - каже се у саопштењу.

Вучковић је рекла да је из свега наведеног јасно да су пред судством велики изазови и проблеми да одговори на питања од значаја за поглавља 23 и 24 у преговарачком процесу за Европском унијом“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 16:35