/ PRIVATNA ARHIVA
30/10/2023 u 12:07 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kroz igru uče i stvaraju ljepši svijet

Objašnjavaju da program podrazumijeva strukturiranu seriju aktivnosti i sadržaja osmišljenih da podstaknu učenje i sam razvoj djece

Razvoj mašte, kreativnosti, fine i krupne motorike, koordinacije oko-ruka, neki su od ciljeva radionica koje su kroz edukativno-kreativni program "Igram, učim, stvaram" osmislile i pokrenule vaspitačice Rada Jasnić Mušović i Ivana Jovićević. Kroz dugogodišnji rad sa najmlađima prepoznale su da djeca kroz igru najbolje uče, a potom i stvaraju, a u razgovoru za "Dan" objašnjavaju kako planiraju da u radu sa mališanima, na neusiljen i njima zanimljiv način, dođu do zacrtanih ciljeva.

– Na osnovu dugogodišnjeg iskustva u radu sa djecom, možemo reći da je igra najbolji vid učenja. Baš iz tog razloga smo i osmislile program gdje će se sve raditi kroz igru – kažu u razgovoru za "Dan" vaspitačice Rada i Ivana.

Objašnjavaju da program podrazumijeva strukturiranu seriju aktivnosti i sadržaja osmišljenih da podstaknu učenje i sam razvoj djece.

Zabavna zona

Rada i Ivana imaju i svoj Jutjub kanal "Zabavna zona" i istoimeni nalog na društvenoj mreži Instagram, preko kojih djeci pokazuju na koji način brzo i lako mogu izraditi edukativne igračke. Kako kažu, na takvu ideju su došle jer su svjesne da neki roditelji ne mogu da priušte djeci edukativne igračke, pa sa mališanima dijele ideje kako da ih naprave od materijala koji imaju kod kuće, jer se za njihovu izradu koristi reciklažni materijal. Roditelji zainteresovani za program "Igram, učim, stvaram" mogu kontaktirati Radu i Ivanu preko naloga "Zabavna zona" na Instagramu za više detalja o edukativnim radionicama.

– Edukativno-kreativne radionice su prilagođene djeci sa različitim potrebama i sposobnostima, a njihov cilj je da djeca na neusiljen način razvijaju: maštu, kreativnost, finu motoriku, krupnu motoriku, koordinaciju oko-ruka, percepciju i slično – objašnjavaju Rada i Ivana. Program, kako dodaju, traje devet mjeseci i kroz njega je planirano devet različitih radionica.

– Kroz radionicu za izradu edukativnih igračaka uvodimo djecu u svijet igre i mašte. Kroz radionicu domaćinstva ćemo upoznati sa raznim vrstama namirnica i učićemo ih kako da ih upotrijebe. Na ovim radionicama djeca će učiti da prave domaće sokove, mafine, pogačice... – objašnjavaju vaspitačice Rada i Ivana.

U okviru umjetničke radionice, djeca će, kako kažu, imati priliku da crtaju i slikaju na različitim podlogama koristeći različite materijale. Očekuju da će se mališani dosta dobro zabaviti tokom dramske radionice.

– Ovo je posebno interesantna radionica jer će djeca kroz ovu radionicu da se oslobađaju pred drugima, da razvijaju sposobnost dramskog izražavanja, jačaju samopouzdanje. "Ulazimo u tuđe cipele, da bismo razumjeli i prihvatili druge" – navode vaspitačice.

Radionica vajanja, kako objašnjavaju, odličan je način da se uoče skriveni talenti i interesovanja djece, koja, prema njihovim riječima, mogu postati hobi, strast, a možda i životni poziv. Rada i Ivana će u okviru devetomjesečnog programa mališane dodatno upoznati sa prirodom i zaštitom životne sredine.

– Cilj ove radionice je da kroz edukativne, interaktivne i ekološke radionice približimo prirodu djeci. U sklopu ove radionice djeca će imati priliku da sade biljke, recikliraju materijal i brinu o očuvanju životne sredine – objašnjavaju one.

U okviru radionice za izradu ručnih radova, najmlađi će učiti kako da izrađuju nakit, a posebne aktivnosti planiraju za dio programa koji su nazvale "Svijet oko nas". Poseban dio programa čini muzička i fizička radionica. Kako ističu, edukativno-kreativne radionice su namijenjene djeci od tri do devet godina.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
MAŠTADJECAIGRA
19. maj 2024 04:11