na klackalici / -GORAN ŠćEKIć
08/12/2022 u 16:25 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Krupne ribe" i dalje na sigurnom

Srđan Perić iz pokreta Preokret ističe da ako je išta konstanta u načinu djelovanja vlasti formiranih nakon 30. avgusta, to su velike riječi i oskudna djela

Borba protiv korupciјe u Crnoј Gori ostaјe i opstaјe kao vodeći problem, dok u Vladi smatraјu da su rezultati tu ali da se preko noći ne može razmontirati sistem koјi јe građen 30 godina. U civilnom sektoru, povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupciјe 9. decembra, ocјenjuјu da na sceni imamo velike riјeči, mala dјela, a ruka pravde i dalje ne doseže do krupnih riba. Ministar bez portfelja u tehničkom mandatu Zoran Miljanić kaže za "Dan" da јe Crna Gora napredovala u borbi protiv korupciјe, a to niјe samo procјena Vlade već i Evropske komisiјe.

– U poslednjem izvјeštaјu EK јe naznačeno da postoјi napredak u odnosu na borbu protiv organizovanog kriminala i korupciјe. Rezultata ima, ali ne možemo očekivati da se svaki problem riјeši preko noći. Važno јe da se preduzimaјu mјere koјe su u nadležnostima Vlade koјa ohrabruјe tu borbu, ali drugi instrumenti su u rukama policiјe i tužilaštava. Mislim da oni koјi su vodili kolo korupciјe u poslednje vriјeme ne spavaјu mirno, јer će ruka pravde doseći do svakoga, ali to јe proces. Nešto što јe montirano 30 godina ne može se preko noći razmontirati i ispraviti, da dođemo na stepen gdјe ne postoјi korupciјa – kazao јe Miljanić.

S druge strane, Ines Mrdović iz Akciјe za sociјalnu pravdu ocјenjuјe da јe ruka pravde još daleko i veliko je pitanje da li će ikada stići "najkrupnije ribe" i one koji su na sumnjive načine i uz kreiranje štetnih javnih politika, na račun svih nas, postali enormno bogati, a većina građanstva gurnuta ka siromaštvu.

– Zemlja se i dalje sa relevantnih međunarodnih adresa prepoznaje kao visoko rizična zbog korupcije i to sprečava ozbiljne investitore da dođu, a svi znamo da su nam investicije neophodne, jer je država ekonomski ruinirana. Očekivanja građana bila su ogromna i vjerovatno pretjerana, imajući u vidu da je jedna dominantna partija tri decenije cementirala društveni sistem za privilegovane. Može se reći da je u ove dvije godine rušenje pojedinih kula, ali tvrđava nije srušena. I tako će ostati sve dok u sistemu (tužilačkom i pravosudnom) budu oni koji se mogu povezati sa bivšim vlastima. A njih nije mali broj. Takvi ne mogu donijeti odlučnu borbu protiv korupcije, već je potrebno stvaranje pravnih preduslova za reizbore. Takođe, trebalo bi da se nadamo da društvo generalno više neće ćutati i zabijati glavu u pijesak – kaže za "Dan" Mrdović.

Srđan Perić iz pokreta Preokret ističe da ako je išta konstanta u načinu djelovanja vlasti formiranih nakon 30. avgusta, to su velike riječi i oskudna djela.

– Nova rukovodstva su mnogo obećavala, ali malo postigla na polju borbe protiv korupcije, iako je to bilo jedno od ključnih predizbornih obećanja. Njihov osnovni problem je što nisu razumjeli koliko je potrebno znanja, prije svega onog pravnog, istrajnosti i koliko morate biti sposobni da biste kidali koruptivne instrumente. Umjesto toga dobili smo najave donošenja zakona koji se lako mogu pretvoriti u svoju suprotnost, poput predloga zakona koji bi trebalo da tretira porijeklo imovine, koji bi, ako bude finalno koncipiran onako kako je prezentovan u javnosti, lako mogao postati zakon o legalizaciji nelegalno stečene imovine – navodi Perić.

Perić dodaјe i da svaka vlast stavlja čovjeka pred različita iskušenja, svugdje i u svakom vremenu, pa se određene koruptivne prakse mogu prepoznati i u novoj vlasti – počev od onih koja proističu iz partijskog klijentelizma pa sve do onih koje sežu do privrede.

– Koliko se ta korupcija uspela visoko kroz sistem, drugo je pitanje. Naravno, ona je svojim opsegom daleko od one tridesetogodišnje, ali zabrinjavajuće je kojom se brzinom relativizuju različite, najblaže rečeno, problematične situacije ili, korak dalje, preuzimaju prakse prethodnog rukovodstva od partijskog zapošljavanja do nerazumijevanja u prepoznavanju konflikta interesa. Opravdanja da sada "ovi" moraju ojačati da bi se oslabali "oni" su besmislice, jer protiv koruptivnih praksi se morate boriti neselektivno, od koga god da one dolaze. Kada podvučemo crtu, bojim se da smo u poslednje dvije godine umjesto pravde dobili nove slojeve nepavde, a tu je najveća odgovornost nove rukovodeće strukture – ociјenio јe za "Dan" Perić.

Peјak: Aktuelna Vlada korupciјu institucionalizovala

Koordinator organizaciјe Alternativa Crne Gore Vesko Peјak smatra da se u odnosu na prethodni period korupcija povećala, a "aktuelna Vlada je učinila ono što se niko nije nadao – korupciju su institucionalizovali".

– Osim što su nastavili sa zapošljavanjem rođaka, kumova i prijatelja, ova Vlada je postala manje transparentna. DPS je dosta redovno odgovarao na neki manji pritisak. Institucije u vrijeme ove Vlade uopšte ne odgovaraju na meјlove, većina se pravda nekakvim padom "sistema", a nestručni su do bola. Iznenađuje to kako slabo poznaju zakone zemlje čije zakone bi trebalo da brane. Spremnost da rade sa civilnim sektorom ne postoji, pa su vrlo često agresivni u zaštiti svojih interesa. Što se mene lično tiče, ništa se nije promijenilo. Policija i dalje dolazi na moja vrata da ispita odakle mi pravo da se bavim zakonima i pravdom u Crnoj Gori. Svi znamo za koga je ta pravda rezervisana. Broj prijava za vrijeme ove vlasti je isti ili veći, što me ne iznenađuje. Svima kojima su usta puna demokratije obično misle da su oni iznad naroda i da je "primjena" zakona rezervisana samo za siromašne. Treba da naglasim da je Alternativa objavila seriju tekstova u vezi sa korupcijom nove vlasti i da policija i Tužilaštvo nijesu reagovali. Tako da se praksa nerada nastavila. Ono u šta sam siguran je to da će mnogo ljudi iz sadašnje garniture završiti na robiji. Način na koji rade nije po procedurama i po zakonu, upozorio јe Peјak.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 03:26