Министарство просвјете, науке, културе и спорта / - NN
19/10/2021 u 21:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Културни радници неће Братићеву: Траже одвајање Министарства културе

- У протеклом периоду, нажалост, имали смо прилику да се увјеримо да је, са аспекта функционалности, Министарство које обједињује четири тако важна ресора као што су просвјета, наука, култура и спорт, преобимно - додају они

Струковна удружења и културни дјелатници упутили су отворено писмо премијеру Здравку Кривокапићу и вицепремијеру Дритану Абазовићу.

 - У протеклом периоду, нажалост, имали смо прилику да се увјеримо да је, са аспекта функционалности, Министарство које обједињује четири тако важна ресора као што су просвјета, наука, култура и спорт, преобимно. Недостатак дијалога и комуникације институција са културном заједницом једна је од бројних посљедица овако уређеног министарства, те ни након бројних иницијатива и покушаја да скренемо пажњу на важна питања, нисмо у томе успјели - наводе они.

Зато сматрају императивом одвајање Министарства културе и избор министра/ке са стручним референцама из области културе, чиме ће се, додају они, створити један од основних предуслова за унапређење и развој културе.

 - Писмо које смо јуче упутили премијеру и потпредсједнику Владе потписује Удружење глумаца, Удружење ликовних умјетника, Удружење драмских писаца, Удружење филмских продуцената и редитеља, као и невладине организације Корифеј театар и Подгорица филм фестивал - наводе из удружења.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 11:00