”Kvalitetno obrazovanje za svu djecu Crne Gore” / - MPNI
24/06/2024 u 20:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Kvalitetno obrazovanje za svu djecu Crne Gore

U Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija danas je održan prvi sastanak Savjetodavnog odbora projekta "Kvalitetno obrazovanje za svu djecu Crne Gore".

Projekat se sprovodi u saradnji Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, UNICEF-a i Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Cilj ove reformske inicijative je razvoj sveobuhvatne Strategije za reformu obrazovanja (2025-2035), kojom će biti definisana vizija obrazovanja, glavni ciljevi kao i aktivnosti koje je potrebno sprovesti da bi oni bili postignuti. Strategija će obuhvatiti sve nivoe obrazovanja i definisati finansijski okvir za njenu održivu i dugoročnu realizaciju.

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija, prof. dr Anđela Jakšić Stojanović, kazala je da prvi put imamo strategiju koja se odnosi na desetogodišnji period, a koja je od neprocjenjivog zanačaja za naš obrazovni sistem.

- U viziji škole 2035.godine razvijena je inkluzivna klima, škola je cjelodnevna, bezbjedna i podsticajna, nastava prati savremene trendove u obrazovanju i savremene metode kojima se postižu visoka postignuća, njeguju se visoka očekivanja, a školska infrastruktura je u službi korisnika. Takvu školu odlikuje visok nivo saradnje među svim akterima, participacija roditelja i njihova inicijativa se poštuje i uvažava, direktor je prepoznat u struci i lokalnoj zajednici po svojim kvalitetima, a istovremeno je,,prvi učenik" u školi. Takva škola je mjesto za učenje i razvoj svih, ona se samoevaluira i razvija, u njoj nema diskriminacije i stereotipa, nasilja, zlostavljanja ili zanemarivanja, svi problemi se na veme identifikuju i kolaborativno rješavaju, uz uzajamnu podršku, uključujući pojaćanu sručnu službu škole. U takvoj školi se obrazuje kadar sa punim spektrom kompetencija za budućnost i buduće potrebe tržišta rada - istakla je Jakšić Stojanović.

Ministarka je podsjetila da se istovremeno radi na više zakona i strategija iz oblasti obrazovanja i nauke kao i da su u prethodnom periodu identifikovane sve slabosti i nedostaci našeg obrazovnog sistema.

Zamjenica šefa Odjeljenja za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori, Liselotte Isaksson, smatra da su crnogorskim građanima potrebna različita znanja i vještine – "klasično" akademsko znanje, ali i radoznalost, kritičko razmišljanje, sposobnost rješavanja problema, definisanje ciljeva i kreiranje inovativnih strategija.

- Sve ove sposobnosti se njeguju u školama. Dakle, reforma sektora obrazovanja mora biti sveobuhvatna. Trebalo bi da se fokusira na niz tema, uključujući metode učenja u nastavi, unapređenje sadržaja kurikuluma, uključivanje djece iz ranjivih grupa, profesionalni razvoj nastavnika, dobro upravljanje i borbu protiv korupcije - navela je Liselotte Isaksson.

Vršiteljka dužnosti zamjenice šefa UNICEF-a, Nada Đurović Martinović, istakla je da je kjučni cilj zajedničke reformske inicijative razvoj sveobuhvatne Strategije za reformu obrazovanja za naredni desetogodišnji period kroz širok, konsultativni proces sa svim učesnicima i akterima, a prevashodno sa djecom i mladima, nastavnicima i roditeljima.

- Ova strategija treba da predloži sistemska i kvalitetna rješenja, kao i održivi finansijski okvir za postizanje postavljenih ciljeva. Jedino kroz implementaciju ovakvog strateškog dokumenta možemo obezbijediti da djeca i mladi uče i odrastaju u podsticajnom okruženju i dobiju priliku da steknu znanja i vještine koje su im potrebne za dalje učenje, za zapošljavanje i, što je najvažnije, za opštu životnu dobrobit. Dodatno, kroz konkretne intervencije na nivou škola, kroz ovaj projekat unaprijedićemo kvalitet i inkluzivnost obrazovanja, sa fokusom na najranjivije grupe djece i mladih - poručila je Đurović Martinović.

Jakšić Stojanović: Počinje rad na izmjenama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. jul 2024 22:38