Са једне од Парада поноса / -SRDJAN DJIDJO BOLJEVIC
17/05/2022 u 17:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Квир Монтенегро: Људска права нико не смије ограничавати

Из Квир Монтенегра рекли су да је равноправност већине људи, по различитим основама, већ дуго времена директно доведена у опасност од радикалних, десничарских политичких структура моћи

Запостављање политика важних за живот ЛГБТИQ заједнице од доносиоца одлука резултирало је већом маргинализацијом те заједнице у друштву, неравноправношћу и неједнаким приступом у бављењу питањима људских права, оцијенили су из невладине организације (НВО) Квир Монтенегро.

Из те НВО су, поводом Међународног дана борбе против хомофобије, бифобије и трансфобије, указали да је у црногорском друштву данас више него икада раније потребно борити се против свих облика дискриминације, стереотипа и предрасуда које се све чешће могу виђети у јавности.

Из Квир Монтенегра рекли су да је равноправност већине људи, по различитим основама, већ дуго времена директно доведена у опасност од радикалних, десничарских политичких структура моћи.

Те структуре, како су навели, пропагирају антиродне политике, уз велику подршку у новцу непознатог поријекла и осталим ресурсима, а ђелују путем различитих организација, институција и политичких партија.

„Додатно, двогодишње значајно запостављање политика важних за живот ЛГБТИQ заједнице од доносиоца одлука резултирало је већој маргинализацији наше заједнице у друштву, неравноправношћу и неједнаким приступом у бављењу питањима људских права“, каже се у саопштењу.

Из Квир Монтенегра су рекли да данашњи дан у Црној Гори, нажалост, протиче у знаку опасних дискусија које директно угрожавају права жена да самостално одлучују о свом тијелу и животу.

„Наше цијело друштво данас мора послати уједињену поруку да нико ни на који начин не смије ограничавати права жена и ЛГБТИQ особа“, истиче се у саопштењу.

Из Квир Монтенегра оцијенили су да се имплементација усвојених закона, који регулише област ЛГБТИQ права, суочава са многим изазовима.

„Прац́ење имплементације стратешких докумената у тој области показује да су државним институцијама потребни додатни капацитети и подршка за квалитетно извршавање активности дефинисаних акционим плановима, а да се имплементација тих активности не третира као још једна вјежба на путу европских интеграција“, наводи се у саопштењу.

Из Квир Монтенегра казали су да су ЛГБТИQ особе и даље свакодневно жртве психичког и физичког насиља.

Како су навели из те НВО, потражња за социјалним услугама, психолошком подршком и правном помоц́и, као и економска и социјална угроженост ЛГБТИQ особа, повец́ана је због пандемије ЦОВИД-а 19, али не и адекватна подршка државе тим насталим потребама.

„Трансродним женама и мушкарцима онемогућено је и даље да добију адекватну хормоналну терапију, а тај период траје скоро четири године, што је довело до значајних ризика по њихово физичко и ментално здравље“, каже се у саопштењу.

Пандемија ЦОВИД-а 19, како су казали из Квир Монтенегра, додатно је закомпликовала наручивање хормонских терапија из сусједних земаља.

Они су рекли да је у здравственом систему од почетка пандемије било периодичних несташица тестостерона, што је резултирало непосредном пријетњом по здравље и добробит трансродних особа.

Из Квир Монтенегра казали су да такав третман и приступ здрављу особама из заједнице представља кршење основних људских права загарантованих Уставом и законима којима се регулише приступ здравственој заштити и здравственом осигурању.

„Самим тим, подсјећамо све грађане Црне Горе и доносиоце одлука да Уставом и законима гарантована права не смију бити довођена у питање, да је борба за људска права борба свих нас, као и да борба против опресивних система не смије бити селективна“, наводи се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 03:44