/ - ЗОРАН ЛАКУШИЋ
22/11/2021 u 14:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лакушић: Девастација ријеке Мораче била позната претходној власти

Осим спорадичних упозорења, како је саопштио, претходна власт није предузимала конкретне мјере и активности да се девастација ријеке Мораче и водоизворишта Боље Сестре заиста зауставе

Предсједник Одбора директора регионалног водовода Зоран Лакушић саопштио је да девастација у доњем току ријеке Мораче, као и околног подручја која је урађена последњих деценија, те како била  позната чињеница претходној власти. Истакао је да та власт није предузимала адекватне мјере, јер све индиције говоре да је један дио те власти био у директној спрези са грађевинском мафијом, ради остваривања енормног профита од експлоатације шљунка, који се процијењује на 138.000.000 еура.

- Неконтролисаном и нелегалном експлоатацијом шљунка из корита ријеке, али и под плаштом додијељених концесија за регулацију ријечног корита, начињена је несагледива штета овој ријеци, али и околном подручју, које дијелом улази у ИИ заштитну зону водоизворишта Боље Сестре, што је нанијело огромну штету Регионалном водоводу. Ниво корита Мораче је на овај начин спуштен за 10 метара, што је исходовало снижењем нивоа подземних вода, а што је имало за посљедицу смањење издашности околних извора. Овако драстичан пад издашности самог извора је резултат људског фактора, док се један мањи дио може приписати и климатским промјенама. У том смислу, главни утицај и највећи изазов са којим се суочава Регионални водовод је неконтролисана и нелегална експлоатација шљунка у кориту ријеке Мораче која у континуитету траје деценијама- навео је он.

Осим спорадичних упозорења, како је саопштио, претходна власт није предузимала конкретне мјере и активности да се девастација ријеке Мораче и водоизворишта Боље Сестре заиста зауставе.

- Надлежна служба Регионалног водовода је од доласка новог менађжмента интензивирала надзор овог подручја и  у сарадњи са надлежним органима и МУП-ом Црне Горе предузимала ургентне мјере на заустављању даље девастације корита ријеке Мораче. По поднешеним пријавама Регионалног водовода, надлежни органи и МУП Црне Горе спровели су даље радње у складу са законом и својим овлашћењима. Немоћ или вишедеценијско нечињење надлежних државних органа да се одупру нелегалној и неконтролисаној експлоатацији шљунка на подгоричким ријекама, огледа се ових дана у бахатом понашању појединаца и предузећа која се баве експлоатацијом шљунка, а који се покушавају ставити изнад државе, као да се ради о њиховој личној својини. То је, прије свега, резултат односа бивше власти према овом питању, гдје је појединцима и предузећима, блиским извршној власти, било дозвољено све, нарочито пред изборе. У државама које су увеле ред у овој области на обалама ријека се граде савремена постројења за експлоатацију шљунка и пијеска и формирају продајна мјеста са истоварним постројењима. На тај начин, држава држи све под контролом, спречавајући девастацију ријека и њихових обала. Зато апелујем на надлежне органе и инспекцијске службе да зауставе дивљање у овој области и осуђујем насилничко понашање појединаца исказано према новинарима и директорима државних предузећа чије је функционисање, због хаотичног стања у овој области, озбиљно угрожено. Оно што је забрињавајуће је и то што правосудни систем у оваквим ситуацијама, нема адекватне санкције за починиоце ових дјела- истакао је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 13:02