Зоран Лакушић / Зоран Лакушић-Зоран Лакушић
15/03/2022 u 14:14 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лакушић оцјењује да нема резултата у борби против нелегалне експлоатације шљунка: Грађевинска мафија јача од државе

Због крађе шљунка и екоцида невиђених размjера jош ниjесу подниjете кривичне приjаве против свих потенциjално одговорних за екоцид – истиче Лакушић за "Дан"

Стање у вези са нелегалном експлотациjом шљунка из Мораче и даље jе катастрофално, изостали су видљиви, мjерљиви и дугорочни резултати на рjешавању овог изазова у циљу обезбjеђења траjне заштите водоизворишта Боље сестре, а тиме и одрживог водоснабдиjевања Црногорског приморjа, упозорио је у изјави за "Дан" предсједник Одбора директора Регионалног водовода Зоран Лакушић. Подсјетио је да смо имали хапшења коjа су изазвала огромно интересовање jавности, и то су постале ударне виjести у медиjима.

– Али држава ниjе успjела да добиjе обjављени рат грађевинскоj мафиjи и сприjечи даљу девастациjу корита Мораче. Због крађе шљунка и екоцида невиђених размjера jош ниjесу подниjете кривичне приjаве против свих потенциjално одговорних за екоцид – истиче Лакушић. Додао је да су наjављиване ригорозне контроле и да ће се држава обрачунати са грађевинском мафиjом, те упозорења да ће они коjи не буду поштовали мjере добити адекватан одговор.

– Нажалост, нелегална експлотациjа шљунка ниjе заустављена и поред забране и хапшења, а што указуjе да држава има велики проблем да сприjечи девастациjу корита риjеке Мораче. То представља рушење кредибилитета државе и доказ да постоjи проблем у институциjама система. Компаниjе коjе се баве овим послом су веома моћне и очигледно постоjи страх државних институтуциjа да се сукобе са њима. Дивљање у кориту Мораче годинама jе омогућавано привилегованима компаниjама, блиским државним институциjама и властима Главног града, од коjих су имали подршку. Након децениjског недjеловања институциjа и упорног указивања на оваj проблем од стране медиjа, актуелна власт jе ово питање покренуло са мртве тачке – истакао је Лакушић.

Стати на крај девастацији

Лакушић додаје да је неопходно да се заjедничким снагама заинтересованих субjеката прекине нелегална експлотациjа шљунка и наjзад стане на краj девастациjи чиjе су последице погубне по животну средину, извориште Боље сестре и наравно, по водоснабдиjевање Црногорског приморjа, на чиjе успjешно функционисање се ослањаjу и приходи остварени од љетње туристичке сезоне.

– Ако се не сприjече нелегалне активности експлоатациjе пиjеска и шљунка у другој зони санитарне заштите изворишта и ако се настави тренд сушних година, постоjи реалан изазов да ни струка не може гарантовати да се неће осjетити проблем са уредним водоснабдиjевањем на Црногорском приморjу – закључује Лакушић.

Према његовим ријечима, сасвим jе извјесно да jе утицаj спуштање корита Мораче доминантан разлог смањења издашности изворишта.

– Из тог разлога неопходно jе одмах примиjенити мjере у кориту Мораче коjе треба да сприjече даљу девастациjу изворишта Боље сестре. Мjере коjе треба предузети да би се сприjечило погоршање ситуациjе а затим и извршила санациjа стања у кориту Мораче потребно jе забранити било какве радове на експлоатациjи шљунка у долини Мораче од ушћа Ситнице. Ова активност мора добити системски карактер и приоритет рjешавања овог питања, посебно када су извршене прецизне стручне анализе и предложени закључци и ставови, коjи су по први пут у Црноj Гори реализовани на научноj основи од стране Регионалног водовода, а захваљуjући сарадњи са Европском банком за обнову и развоj – појаснио је Лакушић.

" Држава ниjе успjела да добиjе обjављени рат грађевинскоj мафиjи и сприjечи даљу девастациjу корита Мораче. Због крађе шљунка и екоцида невиђених размjера jош ниjесу подниjете кривичне приjаве против свих потенциjално одговорних за екоцид – истиче Лакушић

Он је нагласио да се Државна ревизорска институциjа у свом годишњем финансиjском извjештаjу бавила овим проблемом, па jе такође истакла да jе потребна одговараjућа активност тужилаштва и судских органа, коjа ће се огледати у покретању поступака и санкционисању лица за нелегалну експлотациjу природних добара.

– Препоручили су да Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде; Министарство екологиjе, просторног планирања и урбанизма; Министарство економског развоjа, Управа за воде, Управа за инспекциjске послове, Управа полициjе треба да осмисле и успоставе ефикасниjи облик заштите природних богатстава од сваке нелегалне или неконтролисане активности и предузму све законске мjере ради заштите водоизворишта Боље сестре – нагласио је Лакушић.

Указао је да су казне од пар хиљада еура симболичне и дjелуjу подстицаjно на почиониоце да наставе са незаконитим радњама.
– Без реалне казнене политике ниjе могуће имати конкретне резултате у борби против девастатора, коjи акциjе надлежних не схватаjу озбиљно. Институциjе мораjу наставити са акциjама како би се процесуирали сви они коjи годинама краду државно добро и коjи су довели у питање водоснабдиjевање приморjа. Девастирано jе и узурпирано преко 1.500.000 метара квадратних државног земљишта, а притом немамо никог да jе завршио у затвору. Jедна од последица уништавања Мораче jе и угрожавање водоснабдиjевања приморjа, jер jе због ископавања шљунка из Мораче капацитет водоизворишта Боље сестре за десет година смањен за 80 одсто – изјавио је Лакушић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 22:12