/ - фото: ЗОРАН ЛАКУШИЋ
10/11/2021 u 10:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лакушић: Ради профита појединаца бивша власт затварала очи пред прекомјерном експлоатацијом шљунка

Регионални водовод спроводи научна истраживања, вриједности око 500.000 еура, са циљем заштите и унапређења капацитета изворишта Боље сестре

Предсједник Одбора директора Регионалног водовода Зоран Лакушић саопштио је да Одбор дпоздравља то што је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде донијело мјере на заштити ријечног корита и обале у доњем току Мораче, од девастације од стране моћних појединаца, али и губитка воде.

- Нелегална експлоатација, односно неконтролисано скидање шљунчаних слојева који представљају заштиту карстног изворишта Боље сестре, одвија се од почетка регионалног водоснабдијевања 2010. године и има велике посљедице по извориште Боље сестре. Задоволљство да је МПШВ препознало што Одбор директора Регионалног водовода у континуитету износи, да је и званично потврђена веза између експлоатације шљунка и смањења издашности водоизворишта Боље сестре. Због тога подржавамо предлог овог министарства и исказану одлучност да уведе ред у области експлоатације ријечних наноса у подручју заштитне друге зоне водоизворишта Боље сестре, посебно у дијелу елиминисања нелегалних активности- навео је Лакушић.

Ради профита појединаца и компанија, како је појаснио, бивша власт затварала је очи пред прекомјерном експлоатацијом шљунка у доњем току Мораче, чак и у заштићеном подручју, што је утицало на пад издашности водоизворишта Боље сесте.

image
- ФОТО ПОДАЦИ

- Да се МПШВ озбиљно позабавила овом проблематиком говори чињеница да се контрола ради од стране припадника Управе полиције и Управе за инспекцијске послове, а договорена је и заједничка контрола пореске и тржишне инспекције чије резултате очекују. На предметној дионици налази се више сепарација за експлоатацију шљунка нелегално подигнутих на државном земљишту, при чему важно истаћи да ниједан субјект нема дозволу издату од стране Управе за воде за експлоатацију шљунка. Нелегалним активностима одавно је требало стати на крај, али претходној власти било је потребно десет година да схвате да овај пројекат и ово извориште које се често назива пројектом који је промијенио Црну Гору, који је означио економски и туристички развој не само приморја, већ цијеле земље, уништено од стране концесионара блиских њима, и да је издашност смањена за више од 80 одсто. Издашност поменутог изворишта  је у 2005. години била 2660 литара у секунди, а у септембру прошле године свега 334 литра у секунди. Због таквог односа ново руководство Регионалног водовода улаже велике напоре да кроз истраживања и кроз сарадњу са експертима тражи рјешења којима ће се превазићи да се постојеће стање санира- нагласио је он.

Регионални водовод спроводи научна истраживања, у сарадњи са ЕБРД и фондовима ЕУ, вриједности око 500.000 еура, са циљем заштите и унапређења капацитета изворишта Боље сестре за нове развојне пројекте и водоснабдијевање приморја. 

- Истичемо да је након одлуке Владе у децембру прошле године о увођењу забране експлоатације шљунка и пијеска у доњем дијелу Мораче, скоро су у цјелости елиминисане ове нелегалне активности, што Регионалном водоводу значи много за очување изворишта Боље сестре. Одбор директора је посветио приоритетну пажњу овом изазовном проблему, имајући у виду да је држава уложила преко 100 милиона еура у пројекат Регионалног водовода и да од очувања изворишта директно зависе стотине хиљада људи. Тражићемо да се од стране надлежних инситуција стриктно спроводе ригорозне мјере које ће спријечити уништавање водоизворишта Боље сестре. Међутим, осим тога, тражићемо одговорност свих који су својим дјелима довели до девастације овог изворишта и да ће многи морати положити рачуне за учињена непочинства. Оно што је је битно у читавој овој причи и што сада поприма озбиљне димензије, имајући у виду све до сада речено, има неких индиција да се отвори истрага по том питању. Све оно што се наводи, као и сазнања која имамо, постоје индиције да је у питању и коруптивни дил који је склопљен са компанијама која су уништила водоток доњег дијела Мораче и водоизвориште Боље сестре, чиме су нанијели огромну штету Регионалном водоводу. Зато држава треба да натјера девастаторе да о свом трошку санирају девастирано подручје у доњем току Мораче и да га што прије врате ако је могуће у пређашње стање- навео је, поред осталог.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 14:46