/ Посјета водоизворишту "Боље сестре"
28/01/2022 u 13:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лакушић: Забиљежен знатан пад издашности изворишта Боље сестре

Због посљедица нелегалне експлоатације шљунка, Регионални водовод трпи губитке и потенцијално се доводи у опасност како даље пословање, тако и озбиљни туристички пројекти, казао је Лакушић

На сједници одржаној 31. јануара 2022. године, Одбор директора усвојио је Информацију о угрожености и заштити водоизворишта Боље сестре .У информацији је констатовано да је у претходним годинама забиљежен знатан пад издашности изворишта Боље сестре, проузрокован људским и привредним активностима у подручју ИИ зоне санитарне заштите изворишта, казао је предсједник Одбора директора Зоран Лакушић.

На основу опсежних студија које су спроведене у 2021. години, јасно произилази предметни закључак којим  су двије независне хидрогеолошке анализе констатовале да је главни узрочник пада издашности изворишта смањење нивоа подземних вода у залеђу изворишта, а исто је проузроковано прекомјерном експлоатацијом шљунка и пијеска у кориту ријеке Мораче, казао је Лакушић.

- Због посљедица нелегалне експлоатације шљунка, Регионални водовод трпи губитке и потенцијално се доводи у опасност како даље пословање, тако и озбиљни туристички пројекти који очекују прикључење на систем регионалног водоснабдијевања (РВС) - истиче у саопштењу.

Казао је да су додатно угрожени сви даљи стратешки планови на проширењу система и будући развој фирме, за које је и држава дала гаранције у оквиру финансијских аранжмана намијењених реализацији, а од чије имплементације ће бенефит имати црногорска привреда, сви грађани Црне Горе, а посебно они на приморју, као и бројни туристи.

Додао је и да би даље угрожавање овог изворишта имало несагледиве посљедице по туризам у Црној Гори и потенцијални губици би се мјерили стотинама милиона еура.

И поред предузетих мјера нелегално вађење шљунка и пијеска из доњег тока ријеке Мораче није у потпуности искоријењено. Забраном експлоатације шљунка и пијеска стање је побољшано, али  багери и даље ваде шљунак и пијесак. И због тога се крај дивљању нелегалних експлоататора не назире, истакао је Лакушић.

Додао је да је научно утврђено да је људски фактор доминантан. Он не представља само нелегалну експлоатацију шљунка и пијеска, већ се односи и на недоношење адекватних одлука и благу реакцију надлежних институција на константно упозоравање органа управљања Регионалног водовода на овај значајан проблем, како за ово друштво, тако и за све грађане Црне Горе.

Одбор директора радиће на обезбјеђивању подршке свих надлежних институција у чијој је надлежности заштита и контрола водних ресурса, тј. праћење и контрола, те санкционисање активности којима се угрожава водоизвориште Боље сестре, како би у цјелости „закључали“и забранили извоз шљунка и пијеска из ријеке Мораче. Тражиће и даље од надлежних државних институција, као и од институција Главног града да се коначно стане на пут уништавању Мораче и водоизворишта Боље сестре, и да се спријече катастрофалне посљедице које се могу одразити на комплетну црногорску економију. Зато је потребна и одговарајућа активност тужилаштва и судских органа у виду покретања поступака, који се морају завршити – судским пресудама.

Пад издашности изворишта Боље сестре представља појединачно гледано, највећи  изазов са којим се Регионални водовод сријеће у пословању и у том смислу је овом изазову дата посебна пажња у планираним активностима за 2022. годину, закључио је Лакушић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 22:51