Лаушевић и Јокић / - фото: ТВЦГ/ ПОРТАЛ РТЦГ
08/11/2021 u 21:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лаушевић: Ситуациjа зависи од грађана, али и од државе

Директор Дома здравља Подгорица др Данило Jокић истакао jе да jе стање забрињаваjуће. Он упозорава да данас имамо исти броj заражених као прошле године, када ниjесмо имали вакцину против корона вируса

Епидемиолог Института за jавно здравље (ИJЗЦГ) проф. др Драган Лаушевић казао jе у емисиjи "Наглас"  на ТВЦГ да ситуациjа са корона вирусом у добром диjелу зависи од грађана како ће да се понашаjу, али и од државе колико ће да притегне мjере.

Епидемиолог Института за jавно здравље (ИJЗЦГ) проф. др Драган Лаушевић казао jе у емисиjи - Наглас-  на ТВЦГ да ситуациjа са коронавирусом у добром диjелу зависи од грађана како ће да се понашаjу, али и од државе колико ће да притегне мjере, пише портал РТЦГ.

Лаушевић jе казао да ситуациjа са корона вирусом ниjе онаква какву би прижељкивали. Он упозорава да jе Црна Гора прва у свиjету по броjу заражених гледано процентуално, док jе по смртности четврта у Европи, а пета глобално. Додаjе да jе ситуациjа у региону веома слична.

- Улазимо у временски период коjи jе познат да jе вриjеме респираторних и капљичних инфекциjа. Боравићемо све више у затвореном простору, према томе могућност за ширење вируса jе већа. Имамо довољну количину вакцина. У добром диjелу зависи од грађана како ће да се понашаjу, али и од државе колико ће да притегне мjере. Ми смо увиjек за ригорозниjе мjере у овом временском периоду -  рекао jе Лаушевић.

Директор Дома здравља Подгорица др Данило Jокић истакао jе да jе стање забрињаваjуће. Он упозорава да данас имамо исти броj заражених као прошле године, када ниjесмо имали вакцину против корона вируса.

- Епидемиолошка ситуациjа jе много сложениjа. Апелуjемо да се грађани вакцинишу. Имати исти броj заражених и имати неке броjке преминулих коjе су болне за jедан мали систем jе нешто што сигурно може да се заустави само имунизациjом - истакао jе Jокић. 

Jокић истиче да jе ситуациjа у Дому здравља сложениjа. Међутим, како наводи, од суботе у Подгорици повећан jе обухват имунизациjе.

- Данас jе Подгорици дато око 1.200 доза, од тога половина трећих (бустер) доза. Волио бих да то могу да кажем и за остале градове, али углавном двиjе трећине датих доза jе према пресjеку у главном граду- , рекао jе Jокић и додао да вакцина има довољно да се двиjе Црне Горе имунизуjу.

Педиjатар др Синиша Вулековић упозорава да jе броj инфициране дjеце скочио мало неуобичаjно за ово доба године.

- У посљедње вриjеме нам се jавља повећан броj вирусних инфекциjа коjе се манифестуjу код мање дjеце (млађе одоjчади од мjесец до 6 мjесеци). Повећан броj бронхиолита, што ниjе необично због топлог времена и вирусних инфекциjа -  рекао jе Вулековић.

Вулековић jе казао да су поред Црне Горе, подиjељења мишљења о вакцинациjи дjеце од 12 до 17 година и у читавоj Европи.

- Одређене земље су прихватиле да гро те дjеце буду вакцинисане, а неке и ниjесу. Проценат вакцинисане дjеце варира од земље до земље, тачниjе од става одређене земље. Препоруке су jедно, а стварност jе друго. У различитим земљама, различит jе и приступ -  додао jе Вулековић.

Члан Кризног штаба Србиjе, епидемиолог др Бранислав Тиодоровић казао jе да излаз и ове ситуациjе мора бити вакцинациjа.

- Вакцина ниjе питање демократиjе, него питање цивилизациjе- , закључио jе Тиодоровић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 13:22