/ ZORAN LAZAREVIć - BRIGADNI GENERAL
17/09/2022 u 16:52 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lazarević: CG kao pouzdana članica NATO podržava koncept odvraćanja i odbrane Alijanse

General Lazarević je naglasio da je najbolja potvrda takvoj konstataciji odluka Skupštine CG da angažuje do 60 pripadnika u sastavu snaga NATO za odgovor na krize

Crna Gora, kao pouzdana članica NATO, snažno podržava koncept odvraćanja i odbrane Alijanse, i kontinuirano doprinosi unapređenju njenih sposobnosti, istakao je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Zoran Lazarević, na konferenciji Vojnog komiteta NATO, koja je održana u estonskoj prijestonici, Talinu.

General Lazarević je naglasio da je najbolja potvrda takvoj konstataciji odluka Skupštine Crne Gore da angažuje do 60 pripadnika u sastavu snaga NATO za odgovor na krize.

On je poručio da Crna Gora ostaje posvećena promociji značaja Zapadnog Balkana za stabilnost evroatlantske zajednice i ukazao na značaj prisustva NATO u našem regionu.

- Načelnik GŠ je podsjetio da će se naredne sedmice u Budvi održati konferencija načelnika generalštabova Američko-jadranske povelje, na kojoj će učešće uzeti i predsjedavajući Vojnog komiteta NATO, admiral Rob Bauer, kao i komandant američkih snaga u Evropi general Kristofer Kavoli (US EUCOM), koji je ujedno i Vrhovni saveznički komandant za Evropu (SACEUR). Konferencija u Talinu bila je posvećena NATO operacijama, misijama i aktivnostima, sa posebnim fokusom na situaciju u Ukrajini, kao i usklađivanju planova, snaga i sposobnosti radi zaštite saveza od eskalacije krize na njenom istočnom krilu. Takođe, razgovaralo se i o razvoju Inicijalnog koncepta za multi-domenske operacije, koji će doprinijeti boljem razumijevanju ove kompleksne oblasti i uvezivanju širokog spektra vojnih snaga sa ne-vojnim elementima podrške- navodi se u saopštenju.

image
ZORAN LAZAREVIć - BRIGADNI GENERAL

Istaknut je značaj novog NATO strateškog koncepta 2022, koji je usvojen na NATO Samitu u Madridu, kao i izrade Političkih smjernica 2023, koje će definisati jasan nivo ambicija Alijanse u narednom periodu. Ova dokumenta će omogućiti da snage Alijanse dostignu zahtijevani nivo interoperabilnosti u uslovima dinamične reorganizacije i njihove modernizacije.

Konferenciji Vojnog komiteta, u format načelnika generalštabova Alijanse, kojim je predsjedavao admiral Ro Bauer, prisustvovali su i general Kristofer Kavoli, kao i vrhovni komandant Savezničkih snaga za transformaciju (SACT), general Filip Lavinje.

U ulozi posmatrača učestvovali su načelnici generalštabova oružanih snaga Finske i Švedske.

RAZGOVOR SA ITALIJANSKIM KOLEGOM

General Lazarević se tokom konferencije sastao sa italijanskim kolegom, admiralom Đuzepeom Kavom Dragoneom.

- Sagovornici su istakli da su zadovoljni dosadašnjom saradnjom, posebno u oblastima obuke i školovanja, saradnje mornarica, učešću u vježbama i međunarodnim misijama i operacijama. Brigadni general Lazarević posebno je naglasio značaj školovanja kadeta Vojske Crne Gore na vojnim akademijama Italije, kao i realizaciju NATO misije zaštite vazdušnog prostora (Air Policing), koji Italija, u saradnji sa Grčkom, izvršava nad crnogorskim nebom. Iskazana je spremnost da se nastavi sa saradnjom u svim oblastima, a posebno u dijelu zajedničkog učešća u međunarodnim misijama i operacijama. U tom smislu, razmijenjene su informacije oko budućeg učešća jedinica Vojske Crne Gore u NATO snagama pojačane budnosti (“enhance Vigilance Activity”-eVA) u Bugarskoj, koje će biti pod komandom italijanskih snaga- navodi se u saopštenju.

Načelnik Oružanih snaga Italije istakao je zadovoljstvo zbog ove odluke Crne Gore, i najavio još snažniju podršku Vojsci Crne Gore u procesu modernizacije i adaptacije za izvršavanje postojećih, ali i novih zadataka.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 14:03