FOTO: Ministarstvo odbrane / - FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE
17/05/2024 u 11:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Lazarević na sjednici Vojnog komiteta NATO: Vojska CG kontinuirano razvija svoje sposobnosti i daje doprinos

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Zoran Lazarević, učestvovao je na sjednici Vojnog komiteta NATO (MCCS), koja je održana u Briselu. On je poručio da Vojska Crne Gore kontinuirano razvija svoje sposobnosti i daje doprinos u operacijama i misijama NATO-a.

Načelnici Generalštabova zemalja Alijanse razgovarali su o implementaciji i izvodljivosti NATO strateških planova (DDA familije planova), implementaciji koncepta NWCC (NATO Warfighting Capstone Concept), te situaciji na ukrajinskom ratištu i kontinuiranoj podršci Ukrajini.

General Lazarević je dao punu podršku dosadašnjim aktivnostima SACEUR-a na implementaciji koncepata Odbrane i odbraćanje euroatlantskog područja (DDA) i SACT na implementaciji koncepta NWCC.

On je naglasio da je veoma važno postići adekvatan balans između ambicija NATO-a, nacionalnih resursa i mogućnosti, kada je u pitanju popuna vojnih jedinica prvenstveno kadrom i obezbjeđenje budžeta u dovoljnoj mjeri da se ciljevi mogu ispuniti.

- U skladu sa tim, Vojska Crne Gore kontinuirano razvija svoje sposobnosti za odvraćanje i odbranu i daje doprinos u operacijama, misijama i drugim aktivnostima NATO-a u skladu sa svojim mogućnostima - kazao je načelnik Generalštaba VCG.

image
- FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE

General Lazarević je upoznao sagovornike da je Skupština Crne Gore donijela odluku o učešću crnogorskih vojnika u NATO operaciji Sea Guardian, te da će Ministarstvo odbrane i Generalštab Vojske Crne Gore preduzeti dalje korake kako bi se sa učešćem u ovoj operaciji otpočelo u što skorije vrijeme. Istakao je da je Vojska Crne Gore zainteresovana za projekte izgradnje sposobnosti na bazi zajedničkog finansiranja, kao i za regionalni pristup pripremi i učešću u operacijama, misijama i drugim aktivnostima NATO-a.

- Vojska Crne Gore svojom punom posvećenošću preuzetim obavezama nastoji da bude pouzdan partner u okviru Alijanse, koja svojim aktivnostima doprinosi očuvanju globalnog mira i bezbjednosti, a posebno doprinosi izgradnji stabilnosti na Zapadnom Balkanu -zakjučio je on.

Tokom sastanka generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, načelnicima generalštabova je  prezentovao ključne prioritete i izazove Alijanse, kao i trenutne političke ciljeve i smjernice uoči Samita NATO-a u Vašingtonu.

Sastankom je predsjedavao admiral Rob Bauer, predsjedavajući Vojnog komiteta a istom su prisustvovali načelnici generalštabova članica NATO saveza, general Kristofer Kavoli, Vrhovni komandant savezničkih snaga za Evropu – SACEUR, i general Filip Lavinje, Vrhovni komandant savezničkih snaga za transformaciju - SACT.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. jun 2024 16:02