/ - FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE
29/09/2022 u 19:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lazarević: VCG neophodan poligon, što prije riješiti to pitanje

On je istakao da nakon posljednjeg povećanja zarada u VCG, prosječna plata iznosi 775 eura, dok vojnik po ugovoru zarađuje oko 630 eura

Vojsci Crne Gore (VCG) je neophodan vojni poligon, ne samo za artiljerijska gađanja, već i za druge taktičke obuke, kazao je načelnika Generalštaba VCG Zoran Lazarević, dodajući da bi to pitanje trebalo što prije riješiti.

On je rekao da je korišćenje poligona u inostranstvu mnogo komplikovanije i skuplje rješenje.

-Sa vojničke strane nama nije važno da li je poligon na Sinjajevini ili negdje drugo, dok god ispunjava uslove, ali nam u interesu da se to pitanje što prije riješi- kazao je Lazarević u emisiji Epoleta na Radiju Crne Gore.

On je istakao da nakon posljednjeg povećanja zarada u VCG, prosječna plata iznosi 775 eura, dok vojnik po ugovoru zarađuje oko 630 eura.

Pored toga, kako je dodao Lazarević, vojnička profesija je jedna od rijetkih koja, pored finansijske stabilnosti i sigurnosti, pruža mogućnosti za školovanja i usavršavanja u zemlji i inostranstvu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Lazarević je naglasio da se trenutno 54 crnogorskih kadeta školuju na najprestižnijim vojnim akademijama svijeta, i da će oni biti budući oficirski kadar VCG.

On je podsjetio da je nedavnom odlukom Vlade izmijenjena Formacija Vojske, i da nova organizacijska struktura ubrzava proces donošenja odluka i čini jedinice VCG mnogo efikasnijim.

Lazarević je kazao da su NATO i Evropska unija u posljednje vrijeme u fokus stavili Zapadni Balkan.

-Očigledno da zbog dešavanja, sa bezbjednosnog aspekta, moramo biti i mi fokusiraniji i da postižemo još bolje rezultate. Generalštab i jedinice VCG biće spremnije da za potrebe Alijanse, ili odbrane naše zemlje, brže reaguju- kazao je načelnik Generalštaba.

On je osudio rusku agresiju na Ukrajinu i dodao da se neke naučene lekcije iz tog sukoba već primjenjuju, te da će stoga novac koji SAD opredjeljuju za pomoć VCG biti usmjeren, između ostalog, i na otpornost na sajber napade.

Lazarević je naglasio da su u prethodnoj deceniji prioritet modernizacije bile kopnene snage, čiji dio je i deklarisan za NATO sastav, kao i Vazduhoplovstvo, podsjetivši da su nedavno nabavljena moderna lakooklopna vozila J-LTV kompanije Oshkosh, i helikopteri kompanije Bell.

-Plan je da kompletna isporuka vozila Oshkosh bude gotova naredne godine. Upravo će njima biti opremljene naše snage koje se upućuju u Bugarsku za aktivnost enhanced Vigilance Activities (eVA)- kazao je lazarević.

On je poručio da će u fokus modernizacije posebno biti na Mornarici i nabavci dva patrolna broda.

-Ulagali smo, uz podršku SAD, u sisteme za nadzor mora, tako da naši radari mogu kontrolisati svaki metar površine Jadrana koji pripada Crnoj Gori- naglasio je Lazarević.

On je saopštio da će Mornarica biti bogatija i za četiri brza patrolna čamca do kraja ove, odnosno najkasnije aprila naredne godine.

Lazarević je pozvao građane da prisustvuju proslavi Dana VCG 7.oktobra, na Trgu nezavisnosti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 23:58