/ Фото: Митрополија
15/11/2021 u 23:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лекић: Чак је и Стаљин схватао да је за велике подвиге била неопходна вјера

Као што је указивао њемачки историчар двије трећине људске историје чине односи државе и Цркве, као најутицајнијих творевина у друштву, казао је он

Лидер Демоса Миодраг Лекић био је један од говорника на вечерашњој трибини одржаној у крипти Храма Христовог Ваксрсења у Подгорици, указавши на то д религија и политика постоје откад постоји свијет у разним облицима.

- Чак је и комунистички совјетски лидер Стаљин схватао да је за велики подвиг у Другом свјетском рату била неопходна вјера. Одређење политике може бити и негативно и позитивно. У једном случају, политика служи остваривању појединачних и групних привилегија, док је у другом то тежња за остваривањем општих интереса. Тако је ова незаобилазна област и сфера организације друштва некада добра и рационална, док у супротном случају бива схваћена чак и као неморал. По ријечима једног француског мислиоца „политика није све, али је свуда“- казао је Лекић. 

image
Фото: Митрополија

На тачке додиривања религије и политике указао је позивајући се на мишљење великог њемачког историчара Леополда Ранкеа да двије трећине људске историје чине односи државе и Цркве, као најутицајнијих творевина у друштву.

- Религија је често конститутивни елемент заједнице или нације, што је јасно видљиво на примјеру двије водеће свјетске силе, Сједињених Америчких Држава и Руске Федерације, које почивају на концептима пуританизма, Америке као обећане земље, или у другом случају Русије као Трећег Рима- истакао је Лекић. 

Тема трибине била је „Религија и политика“.

Модератор вечери био је протојереј-ставрофор Гојко Перовић, док су поред Лекића учесници били протојереј-ставрофор Борис Брајовић и дон Изидор Лукич, директор Школе за стране језике и замјеник жупника Католичке цркве у Подгорици.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 08:16