Миодраг Лекић / - SRDJAN_BOLJEVIC
07/01/2022 u 21:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лекић: Нема земље на Балкану која би третирала овако Аустрaлијанце, као они Новака

Не желимо да вјерујемо да се иза оваквог и непотребно створеног скандала негдје могу отворити сумње да читав однос проистиче и из других инспирација, рецимо шовинистичких, казао је Лекић

Случај у Аустралији постаје све тежи и мучнији са многим несхватљивим детаљима, и зато нимало случајно изазива многе реакције казао је предсједник Одбора за међународне односе и исељенике Скупштине Црне Горе и челник Демоса Миодраг Лекић коментаришући новонасталу ситуацију око тенисера Новака Ђоковића.

- Оно што доста поуздано можемо знати јесте да нема земље на Балкану у којој би се овакав третман због неке спорне ситуације на границии могао догодити неком Аусталијанцу, сасвим обичном, анонимном, далеко од славе свјетског шампиона. Зато је ова ароганција несхватљиво толико агресивана од стране представника аустралијске власти према Новаку Ђоковићу изазвала на нашем простору оправдано згражавање и љутњу - казао је Лекић. 

Сада већ превазилази питање да ли ће Новак Ђоковић на крају играти или не, додао је Лекић

Како је поручио, "саопштавајући да сам вакцинисан, да сам за поштовање правила, све то не утиче на револтираност због поступања власти у Аустралији према великом, свјетском шампиону Ђоковићу".

"Да будем прецизнији, сматрам да је због начина односа према Ђоковићу званична аустралијска страна доживијела бруку. Новак Ђоковиц је озбиљан, интелигентан и пристојан младић. Он је јавно саопштио прије одласка да није вакцинисан и сасвим сигурно не би кренуо за Аустралију да није добио увјеравања управо са аустралијске стране да под одређеним условима може да уђе у земљу и игра на турниру. Могуће је да је дошло до неспоразума међу аустралијским институцијама у тумачењу прописа", рекао је Лекић. 

Он је у објави на Фејсбук профилу Демоса навео "узмимо да је тумачење високих представника власти саопштено и од предсједника владе мериторно у односу на оно друго супротно, које је такође из Аустралије. било стигло Новаку".

"И да је излаз из ситуације био повратак Ђоковића кући. Да је, дакле, све имало такав епилог. Недопустив је арогантан однос државних представника који је тешко повезати са нашом неслучајном представом Аустралије као цивилизоване и културне земље. Откуда званичницима право - да се у медијском појављивању, истина и са бенефитима да су захваљујући Ђоковићу, с коријенима из Јасеновог Поља, постали нешто шире познати у свијету - откуд им, дакле, право да медијски, у форми пријетњи и језиком понижавања, говоре о великом шампиону који је дошао, између осталог, да својим учешћем увелича аустралијски тениски турнир. Да ли је исте званичнике обавезивало на нешто пристојнији језик и третман, какву год одлуку доносили, чињеница да је Ђоковић рекордно девет пута освајао 'Аустралиан Опен', да је тим поводом говорио културним тоном и изразима високог респекта, много више од куртоазије, према земљи и држави Аустралији", поручио је Лекић. 

Како је рекао, слушајући готово пријетеће изјаве премијера, министара - након чега је услиједио смјештајни третман Новаку Ђоковићу у божићним данима баш у казнено-рестриктивним просторима несрећних мигрантата, на ивици деликвенције - постављало се питање да ли ће званичници оставити нешто од вербалне храбрости и принципијелности и за домаћу употребу приликом рјешавање проблема пандемије и других јавних искушења у својој земљи".

- Не желимо да вјерујемо да се иза оваквог и непотребно створеног скандала негдје могу отворити сумње да читав однос проистиче и из других инспирација, рецимо шовинистичких, чији је коријен увијек незнање, затим лакоћа инерције предрасуда према неком простору - казао је Лекић.

Како тврди, Ђоковић је – и то не морају знати аустралијски званичници - поред објективне спортске величине донио истом овом балканском простору својим великим играма и побједама, али и интелигенцијом и културом, духом измирења на истом простору, много радости, па и утјехе. Како каже, био је за неке мелем на рану за трауме и несреће кроз које су прошли у новијој историји.

- Новак зна да ми то знамо. И поштујемо. Зато има снаге да и у условима понижења буде достојанствен. Наиме, слутимо да Новак као интелигентна особа у овом тренутку не заоштрава тамо, не зато што му фали темперамента и храбрости, већ да управо жели смањити бруку аустралијске стране испољену према њему, сада видљиву цијелом свијету. Новак Ђоковић је опет побиједио у Аустралији. И може већ да се врати. Ноле, срећан Божић -  казао је Лекић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 11:22