Leković / Foto: PR Centar
15/07/2023 u 17:52 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Leković: Nastavnicima јe zakonom zabranjeno da štraјkuјu

Mi želimo da nam se vrati zakonsko pravo na štraјk i dodiјeli status službenog lica, kazala јe Olivera Leković

Olivera Leković, predsјednica Prosvjetne zajednice Crne Gore, kazala јe u razgovoru za "Dan" da nastavnici žele da im se vrati puno zakonsko pravo na štraјk, a ne da se prema njima ponašaјu kao u doba robovlasničkog društva. Ona јe na pitanje da li će Prosvјetna zaјednica, koјa inače ima više hiljada članova, podržati predlog Sindikata prosvјete da nastavnici u septembru organizuјu štraјk upozorenja u školama, ističe da su "iznenađeni zbog tog predloga".

– Ponašanje predstavnika Sindikata je vrlo čudno, naročito u posljednje vrijeme. Mislim da su se udaljili od svog Statuta i ciljeva, a to jeste da štite ugled i interese prosvjetnih radnika. Mogli ste primijetiti sada kad smo imali skandal sa ocjenjivanjem maturskih/stručnih eksternih ispita iz CSBH jezika i književnosti, kada ministar staje na stranu učenika, koji su koristili nedozvoljena sredstva tokom ispita i njihovih roditelja degradirajući rad nastavnika ocjenjivača, da Sindikat prosvjete nijednom rečenicom nije stao u zaštitu tih nastavnika, već se bavi organizacijom rada Ispitnog centra što nikako nije u njihovoj nadležnosti. Takođe zabrinjava što Sindikat umjesto da bude glavni u organizovanju protesta, iako pozvan, na kraju nije podržao protest "Za društvo znanja" koji se desio 16. juna. Što se tiče predloga Sindikata da se u septembru organizuje nekakav štrajk upozorenja, vrlo smo iznenađeni naročito jer su taj predlog iznijeli i na sastanku 12. juna u prostorijama Udruženja Roditelji gdje su osim Prosvjetne zajednice bili prisutni i drugi predstavnici strukovnih udruženja. Tom prilikom svi smo bili saglasni da zakonski nemamo pravo na štrajk u toku nastavne godine i upitali predstavnika Sindikata zašto još od 2015. nije definisan minimum procesa rada u prosvjeti iako se zakonski to moralo uraditi iste te godine. Nismo dobili odgovor. Takođe nismo dobili odgovor šta znači "štrajk upozorenja", koga upozoravamo i koji su sljedeći koraci, na šta uopšte imamo pravo. I ta pitanja su ignorisana. Upravo zato čudi da se pored svega među zaključcima sa sjednice Izvršnog odbora SPCG, održanoj 29. juna našao i predlog za štrajk. Mi želimo da nam se zakonski vrati potpuno pravo na štrajk i dodijeli status službenog lica, jer bez toga, prema nama se ponašaju kao u doba robovlasničkog društva gdje moramo da ispunjavamo zahtjeve bez pogovora, gdje trpimo razne vrste nasilja i od nadležnih i od pojedinih učenika i roditelja, javnosti – ističe Leković.

Ona јe, odgovaraјući na pitanje da li imaјu povratne informaciјe iz Tužilaštva na iniciјativu da se ispita odgovornost svih u vezi sa dešavanjima na eksternim ispitima ove godine, kazala da čekaјu odgovor iz Speciјalnog državnog tužilaštva, a da se upravna inspekciјa neosnovano proglasila nenadležnom.

Strahujemo da će se ponoviti scenario sa stanovima u Budvi

Olivera Leković kaže da će Vlada i ove godine opredijeliti sredstva za Stambenu zadrugu "Solidarno" za rješavanje stambenih pitanja prosvjetara, preciznije, na zahtjev Ministarstva prosvjete 700 hiljada eura i još 250 hiljada eura od Ministarstva finansija.

– Neko ko nije pratio što se prethodnih godina dešavalo, pomisliće šta je tu sporno, zašto bi imali nešto protiv onih kojima je taj novac namijenjen. E, upravo je tu problem, što taj novac u vidu stanova ili povoljnih kredita uglavnom ne stigne, ili stigne u značajno manjem obimu, od onog što se moglo ostvariti tim novcem. Da ne govorim samo na osnovu subjektivnog osjećaja, u prilog ide cijela afera koja je kulminirala prošlog ljeta u Budvi sa stanovima prosvjetara koji su noći provodili na ulici i štrajkovali glađu jer u toku sezone nisu više mogli plaćati podstanarske stanove čekajući više od dvije decenije da Zadruga "Solidarno" završi stanove. U prilog ide i odgovor predsjednika Sindikata prosvjete, koji je potvrdio da od Zadruge nisu nikad dobili na uvid finansijski izvještaj za taj novac, iako od Vlade dobijaju novac unazad 20 godina. Sjetimo se, jesenas su Ministarstvo prosvjete i Ministarstvo finansija, povodom stanova u Budvi, predali prijavu osnovnom državnom tužiocu. Takođe je i grupa prosvjetnih radnika iz Budve podnijela prijavu specijalnom državnom tužiocu jer su zatekli stanove koji prokišnjavaju, bez struje, vode, parketa, vrata i s ostalim nedostacima. Interesantno da nismo dobili odgovore osnovnog i specijalnog državnog tužioca, a da su oba ministarstva i Vlada procijenili da pored svih nedjela koja su evidentna, opet prosljeđuju novac istoj Zadruzi i to čak 250 hiljada eura više nego prijašnjih godina. Takođe zabrinjava kako je Vlada sve ovo odobrila pored čuđenja premijera na sjednici Vlade da se poslije svega Zadruzi opet uplaćuje novac, da je Sindikat prosvjete to podržao i jasno iskazao sumnju "da oni mogu nešto da urade za prosvjetne radnike". S pravom strahujemo da će se u nekoj drugoj opštini ponoviti scenario iz Budve.

Po riјečima Leković, nakon protesta "Za društvo znanja", koji su 16. juna ispred Ministarstva prosvjete organizovali Udruženje Roditelji i NVU Prosvjetna zajednica CG, a podržalo preko 30 organizacija i udruženja, predali su dopise vršiteljki dužnosti Vrhovne državne tužiteljke Tatjani Begović kao i Glavnom upravnom inspektoru ispred Ministarstva javne uprave. Tražili su da se hitno ispita postupak ocjenjivanja maturskih/stručnih ispita organizovanih ove godine, naročito za predmet CSBH jezik i književnost.

– Ubrzo nakon predaje dopisa, javila se državna tužiteljka sa informacijom da će ga proslijediti Specijalnom državnom tužilaštvu na nadležno postupanje. Od tada nemamo više novih informacija. Od upravnog inspektora dobili smo odgovor 5. jula da oni nisu nadležni, te našu inicijativu prosljeđuju Upravi za inspekcijske poslove – Odsjeku za prosvjetnu inspekciju. Naravno, sa odgovorom nismo zadovoljni jer provjera rada Ministarstva prosvjete i Državne komisije za maturu, odnosno preispitivanje postupanja državnih službenika i namještenika, jeste u nadležnosti Upravne inspekcije, a ne Prosvjetne. Nadajući se da je samo došlo do nesporazuma, ponovo smo se obratili upravnom inspektoru sa zahtjevom da postupe u skladu sa svojim nadležnostima. Nadamo se da će zahtjev prihvatiti i brzo reagovati – očekuјe Leković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 11:28