/ - Фото: ПР Центар
12/06/2023 u 18:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Leković: Tužilaštvu ćemo dostaviti zahtjev da se ispita postupak ocjenjivanja i vrednovanja matruskog ispita

Dogovoreno je da se obratimo Univerzitetu Crne Gore kako bi pravovremeno reagovali prilikom upisa novih studenata, zbog svih nepravilnosti koje su evidentne, kazala je ona

Predstavnici Udruženja Roditelji, Prosvjetne zajednice Crne Gore, Udruženja nastavnika matematike, Komisije za ocjenjivanje maturskog/stručnog ispita CSHB jezika i književnosti Ispitnog centra, Unije srednjoškolaca i Sindikata prosvjete razovarali su danas o aktuelnoj situaciji u vezi sa rezultatima maturskog ispita iz CSHB jezika i književnosti i njegovom ponovnom vrednovanju, saopštila je Olivera Leković, predsjednica Prosvjetne zajednice Crne Gore.

- Na sastanku je dogovoreno da se obratimo Univerzitetu Crne Gore kako bi pravovremeno reagovali prilikom upisa novih studenata, zbog svih nepravilnosti koje su evidentne. Tužilaštvu ćemo dostavi zahtjev da se ispita postupanje Ministarstva prosvjete, Državne komisije za maturski ispit, Ispitnog centra, odnosno cjelokupnog postupka ocjenivanja i vrednovanja matruskog/stručnog ispita - navela je Leković.

Takođe, od Osnovnog državnog tužilastva u Rožajama i Ministarstva prosvjete zatražili su da hitno saopšte ko je odgovoran za propuste u organizaciji i grubo kršenje nadležnosti u organizaciji eksterne provjere znanja za učenike 9. razreda osnove škole iz predmeta matematika koja je trebala da se održi 20. aprila.

Kako su istakli, na to pitanje još uvijek nemaju odgovor.

- Pokrenućemo peticiju i prikupiti potpise za hitno postupanje po ovim zahtjevima, po opštinama, a zatim dostavi Vladi - kazala je Leković.

Najavili su protest pod sloganom "Za društvo znanja" koji će se održati ispred zgrade Ministarstva prosvjete u petak, 16. juna 2023. u 13 sati.

- Ovo su hitni predlozi i mjere koji se odnose na organizaciju eksterne i maturske provjere znanja učenika, a detaljniji i sveobuhvatniji predlozi promjena sistema ocjenjivanja učenika i unapređenja sistema obrazovanja, biće dostavljeni novom rukovodstvu Ministarstvu prosvjete koje se očekuje nakon konstituisanja vlasti u državi - zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 08:31