/ КЦЦГ
11/02/2022 u 09:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Љекари KЦЦГ ће се усавршавати у Минхену за трансплантације бубрега

Трансплантациони програм је један од најкомплекснијих програма у медицини

Влада Црне Горе усвојила је Информацију о потреби потписивања Споразума између Универзитета у Минхену, Министарства здравља Црне Горе и Kлиничког центра Црне Горе везано за обуку љекара из области трансплантационе медицине, којом се омогућава обука наших љекара за обављање трансплантације бубрега са Универзитетском клиником у Минхену.

Министарство здравља Црне Горе је у претходном периоду интезивно радило на унапређењу питања области узимања и пресађивања људских органа у сврху лијечења-трансплантације као посебног вида здравствене заштите.

Резултат преговора које је тим Министарства здравља интезивно водио у претходном периоду са Универзитетском клиником у Минхену за обуку наших љекара за обављање трансплантације бубрега у њиховој установи, јесте нацрт Споразума о сарадњи који нам је понудила Универзитетска клиника у Минхену.

- Ово је јако значајан споразум за наставак сарадње с Еуротрансплантом и за наставак едукације медицинског кадра из Црне Горе како би се обезбиједио даљи развој кадаверичног програма трансплантације органа у Црној Гори, као и даљи развој програма донације и трансплантације органа, као и одрживост овог програма на дуже стазе, што је од великог националног значаја, узимајући у обзир пацијенте с терминалним попуштањем органа којима је трансплантација једини вид лијечења који им од одређеног момента може продужити живот. Трансплантациони програм и његов развој, на којем су многе државе у којима он постоји као добро развијен и успјешан радиле деценијама, треба да буде у фокусу и подржан са сваког друштвеног нивоа како би заживио и како би дао резутате за све све већи број пацијената којима је потребан овакав вид лијечења, који им обезбјеђује бољи квалитет и продужење живота - поручила је министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић.

Трансплантациони програм је један од најкомплекснијих програма у медицини, не само због медицинске, већ и због правне, легислативне, етичке и друге комплексности која прати овај програм.

Подсјећамо, Црна Гора има потписан уговор о сарадњи с Еуротрансплантом, као једном од водећих европских организација за трансплантацију органа од 2018. године.

До сада су су 2013. и 2018. године у Црној Гори реализована два кадаверична донора органа, када је Црна Гора сарађивала сA Еуротрансплантом у погледу размјене, алокације и транапслантације органа.

- Надам се да ће ово бити само први ТТА споразум који Влада одобрава и да ће се услиједити рад на ТТА споразумима с ЕТ за остале органе с обзиром на то да се ради о питању од великог националног интереса и о здравственој политици која у фокусу има пацијенте којима је трансплантација органа једина алтернатива - закључила је Боровинић Бојовић.

У наредном периоду очекује се потписивање уговора између Министарства здравља, Kлиничког центра Црне Горе и Универзитетске клинике у Минхену.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 15:03