/ Фото: Архива
21/12/2021 u 17:32 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Љекари пријете да ће аутобусима доћи испред Скупштине ако не усвоје буџет

Вјерујемо да држава има новца да унаприједи животни стандард медицинских радника, поручује Љиљана Кривокапић

Предсједница Самосталног синдиката здравства Љиљана Кривокапић казала је за "Дан" да је срамота да се медицинским радницима који вакцинишу грађане у јеку епидемије не обезбиједи новац за додатни рад.

Нагласила је да имају најаве од једног броја синдикалних организација установа, да ће уколико се за 30 до 40 одсто не повећа буџет за исплату зарада медицинским сестрама и љекарима, организовано аутобусима доћи испред парламента како би посланике подјетили да су ту и да морају да испуне обећање.

Из Синдиката доктора медицине истичу да Влада штеди новац за љекаре и особље који раде на вакциналним пунктовима. Влада је досад за особље на вакциналним пунктовима исплатила 300.000 еура.

image

Љиљана Кривокапић

Фото: Архива

– Код нас се још увијек не вреднују рад и труд. Остали смо затечени сазнањем да колегама који раде ван радног времена и преко норме нијесу плаћени радни сати по Гранском колективном уговору. Од нас траже да радимо скоро дупло, од почетка епидемије смо изнијели читави терет и радили кад год је потребно, али када треба да се плати уложени труд, онда нема средстава. Уколико се не усвоји буџeт и не повећају плате медицинским радницима, имамо најаве из неколико болница и домова здравља да ће запослени аутобусима доћи испред Скупштине и подсјетити посланике власти и опозиције да ми постојимо. Ако се деси да нам не увећају плате, сматраћемо да је прича око повећања била само предизборни трик. Нећемо допустити да нам се узалуд аплаудира. Вјерујемо да држава има новца да унаприједи животни стандард медицинских радника – истакла је Кривокапићева.

Фале средства

Из Министарства наводе да с обзиром на то да у буџету Фонда за здравство нема средстава за ову намjену, тражили су да Влада из текуће буџетске резерве обезбиjеди средства како би се запосленима у здравственим установама исплатио допунски рад.

– Актом од 8. новембра Министарство финансиjа jе доставило мишљење у коjем наводе да у начелу немаjу примjедби да се обезбиjеде средства од 63.675,38 еура уз напомену да jе потребно добити сагласност Владе Црне Горе – наведено jе у документу.

Из Дома здравља Подгорица је саопштено да су руководиоци домова здравља у Црноj Гори на састанку са националним координатором упознати са финансиjском конструкциjом, гдjе jе прецизно поjашњено колико коjи ангажовани може очекивати, а посебно коjи jе вид ангажмана у питању – изричито наглашаваjући да ниjе прековремени.

Ана Ичевић из Синдиката доктора медицине упозорила је да држава штеди новац на медицинским радницима који ван свог радног времена спроводе вакцинацију. Она истиче да према новом обрачуну љекарима један прековремени сат полаћају три еура, а медицинским сестрама 1,50 еура, што је упола мање него што је прописано Колективним уговором.

image

Ана Ичевић

Фото: Архива

– Љекари и сестре су добили половину зарађеног новца, девалвиран им је обрачун прековремених и то мора да буде ријешено. Разговарала сам са координатором за имунизацију и обећано нам је да ће то бити накнадно исплаћено. Нико није консултовао љекаре око промјене начина исплате прековремених и нико од њих није потписивао нове уговоре по новом пројекту. Колеге морају бити исплаћене за рад на пунктовима, као и у било којој амбуланти, јер се сатница мора обрачунавати по закону, иако се ради о пројекту или донацији средстава – каже Ана Ичевић из Синдиката доктора медицине.

Она очекује да се усвоји иницијатива Синдиката доктора медицине и да љекари буду уврштени у Закон о зарадама у јавном сектору.

– Било да нам се плате повећају преко Маршаловог плана или на основу изјена закона нама је свеједно. Сматрамо да би измјенама закона то било дугорочније и љекари би добили свој толико жељени статус. Љекари ипак морају бити третирани како заслужују у односу на друге медицинске раднике. Када је ријеч о усвајању закона о буџета, посланици ће дати последњу ријеч. Ако не дође до повећања плата, спремни смо и на радикалније потезе, па тако и на протесте – поручила је Ичевић.

Из Министарства здравља су раније обавијестили Владу да је првобитни обрачун здравствених установа ишао кроз прековремене сате, што jе изискивало велика новчана средства.

– Министарство здравља је информисало здравствене установе да износ на мjесечном нивоу по запосленом не може бити већи од 250 еура у нето износу. Према новом обрачуну коjи су урадиле здравствене установе у сарадњи са Фондом за здравствено осигурање, износ потребан за ову намjену за август и септембар jе 63.675,38 еура – прецизирали су из министарства.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 22:59