Љекари у КЦЦГ / -КЦЦГ
08/12/2022 u 07:38 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ljekari se plaše da ne ostanu bez dodataka

To što neko pokušava da umanji postignuto, uznemiri ljekare, s namjerom ili neznanjem, postojeći GKU zahtijeva izmjene i dopune, i lično sam insistirao da se formira radna grupa na tripartitnom nivou i da se uradi GKU koji će biti dugoročan i jasno definisan, kaže Babović

Sindikat doktora medicine optužio јe kolege iz reprezentivnih sindikata da im јe namјera da se smanje plate ljekarima, što pokazuјe novi granski kolektivni ugovor (GKU) po kome su koeficijenti zarada niži nego što јe propisano Zakonom o zaradama u јavnom sektoru koјi јe u јulu izglasan. Iz Samostalnog sindikata zdravstva su nam kazali da koeficiјenti neće biti umanjeni i da će plate biti na istom niovu kao do sada.

Predsјednik reprezentativnog Samostalnog sindikata zdravstva Mihailo Babović kazao јe za "Dan" da plate ljekarima neće biti umanjene i da će se isplaćivati po Zakonu o zaradama u јavnom sketoru, a ne po granskom kolektivnom ugovoru po kome su ostali koeficiјenti niži, kao u јanuaru ove godine.

– Plate ostaju na istom nivou kao i do sada, tačnije od јula mjeseca kada su koeficijenti "prebačeni" u Zakon o јavnim zaradama. Ti isti "koeficijenti" za ljekare ostali su u GKU od prethodno potpisanog GKU iz јanuara mjeseca ove godine. Postoje insinuacije pojedinih strukovnih "sindikata", u ovom slučaju Sindikata doktora medicine koji "uznemiravaju javnost i kolege o smanjenju plata i devalvirajući realno povećanje od 12,5 odsto ostalima zaposlenima u zdravstvu koje nije dato prethodnim potpisivanjem GKU. Takođe treba istaći da je povećana plata zdravstvenim saradnicima i specijalistima u zdravstvu drugih struka: hemičarima, biolozima, fizičarima, defektolozima, psiholozima i dr. preko 20 procenata". To što neko pokušava da umanji postignuto, uznemiri ljekare, s namjerom ili neznanjem, postojeći GKU zahtijeva izmjene i dopune, i lično sam insistirao da se formira radna grupa na tripartitnom nivou i da se uradi GKU koji će biti dugoročan i jasno definisan. Cilj јe da se koeficiјenti zarada ljekara iz Zakona o zaradama u јavnom sektoru u toј visini vrate u granski kolektivni ugovor – kaže Babović.

Izjednačeni kardiohirurg i transfuziolog

Ljiljana Krivokapić iz Samostalnog sindikata zdravstva za "Dan" kaže da ne smiju dozvoliti smanjenje koeficijenata ljekarima i to ne bi bilo dobro za tu profesiju.

– Treba izjednačiti koeficijente u Zakonu o zaradama u javnom sektoru i granskom kolektivnom ugovoru. Nije nikome jasna ova situacija. Pogotovo što je ishitreno donijeta odluka u parlamentu i nijesu obuhvaćeni medicinski radnici. Drugo, svi ljekari specijalisti imaju isti koeficijent, pa su u ravni epidemiolog, transfuziolog, kardiohirurg i neurohirurg. To nigdje u svijetu nije ujednačeno – kaže Krivokapić.

Predsјednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić saopštila јe za "Dan" da se plate ljekarima obračunavaјu po Zakonu o zaradama u јavnom sketoru, a dodaci za prekovremeni rad, pripravnost i dežurstva po kolektivnom ugovoru. Ona navodi im umanjenim koeficiјentima sindikalni predstavnici poručuju da se zalažu za smanjenje zarada doktorima.

– Ova činjenica je u suprotnosti sa definicijom i ciljevima postojanja bilo kog sindikata, ali ne i u Crnoј Gori. Kada smo podnijeli predlog izmjena Zakona o zaradama u javnom sektoru u istom je navedeno da će se "radna mjesta, način ostvarivanja prava i iznos dodataka za zaposlene u ustanovi čiji je osnivač država ili lokalna samouprava utvrđivati granskim kolektivnim ugovorom". Dakle, koeficijenti za zaradu utvrđuju se zakonom dok se ostale specifičnosti djelatnosti kao što su prekovremeni rad, godišnji odmori, pripravnost i sl. bliže uređuju kolektivnim ugovorom. Ovakvo legislativno rješenje nije samo stav SDM, već zadatak koji su pred nama postavili EU, MMF, Svjetska banka itd., iz čega proizilazi da je ne samo nerealno za očekivati da će se koeficijenti za zaradu u javnom sektoru uređivati GKU, već je izvijesno da će u narednom periodu i koeficijenti ostalih zaposlenih biti izmješteni iz kolektivnog pregovaranja u zakon. Sve ovo govori u prilog činjenice koliko je neozbiljna izjava dr Babovića, naročito u dijelu koji se odnosi na konstataciju da će se napraviti radna grupa koja će raditi na vraćanju koeficijenata za zaradu u GKU i za ljekare, znajući da za tako nešto ovlašćenje nemaju niti ovaj sindikat, koji ne zastupa ljekare, niti Ministartsvo zdravlja. Zakon o zaradama u javnom sektoru izglasala je Skupština Crne Gore i ona ga jedina može mijenjati – kaže Popović Samardžić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 02:55