Liberalna partija logo / - NET
08/03/2024 u 16:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

LP za uvođenje elektronske narukvice za nasilje nad ženama

Fondacija Boris Divković, zajedno sa predstavnicama liberalnih političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Sjeverne Makedonije pokrenula je zajedničku inicijativu za uvođenje elektronskih narukvica počiniocima nasilja nad ženama.

Inicijativi se pridružila i Liberala partija Crne Gore (LPCG) koja će je uputiti prema državnim organima.

Inicijativa je u Bosni i Hercegovini i Srbiji simbolično podnesena u susret 8. martu, Međunarodnom danu žena, dok se njeno podnošenje očekuje u narednom periodu i za Crnu Goru te Sjevernu Makedoniju, nakon usklađivanja inicijative sa zakonodavstvom tih zemalja.

- Na Međunarodni dan žena snažno poručujemo da žene žrtve nasilja nisu same! Ustrajno stojimo u ovoj borbi - saopšteno je iz Liberalne partije.

Inicijativa je aktivnost projekta “Regionalna gender konferencija” koji Fondacija Boris Divković implementira od 2020. godine, a koji ima za cilj zajedničko djelovanje na području Zapadnog Balkana na pitanjima borbe za ženska prava, kao i političkog osnaživanja žena u ovom regionu.

U zajedničkoj inicijativi učestvovale su predstavnice Naše stranke u Bosni i Hercegovini, Pokreta slobodnih građana u Srbiji, Liberalne stranke Crne Gore on te Liberalne Demokratske stranke Sjeverne Makedonije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 01:47