/ Foto: Arhiva
23/06/2022 u 15:55 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Luka Bar postavlja naučno-istraživačku plutaču iza Volujice

Plutača je namijenjena ispitivanju i praćenju parametara talasa u unutrašnjim morskim vodama i morskih struja

Luka Bar AD potpisala je Ugovor sa firmom “Sigma energija” doo iz Slovenije, kojim se predviđa postavljanje naučno-istraživačke plutače (valografa) na otvorenom moru, sa južne padine brda Volujica.

Firma „Sigma energija“ doo postaviće naučno-istraživačku plutaču (valograf) na otvorenom moru, na lokaciji sa koordinatama 42° 04.955′ N i 019° 04.266′ E, shodno saglasnosti Ministarstva za saobraćaj i pomorstvo - Direkcija za inspekcijski nadzor u pomorskom i unutrašnjem plovnom saobraćaju.

Plutača je namijenjena ispitivanju i praćenju parametara talasa u unutrašnjim morskim vodama, morskih struja i za ispitivanje mogućnosti konvertovanja energije talasa u električnu energiju.

„Sufinasiranje projekta „Sigma WEC – postavljanje i testiranje“ je od strane Evropske unije/Evropski regionalni fond za razvoj i Vlade Republike Slovenije. Navedenoj firmi izdat je Sertifikat “Seal of Excellence” od Evropske komisije 2019.godine, a Ugovorima  o poslovnoj saradnji sa Zavodom za hidrometeorologiju i seizmologiju i Univerzitetom Crne Gore - Institut za biologiju mora, omogućiće se implementacija ovog značajnog projekta.

Ovim će ‘Luka Bar’ AD dati doprinos značaju korišćenja obnovljivih izvora energije u skladu sa savremenom tehnologijom u pogledu održivog razvoja - navodi se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 14:55